Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
10. aprill 2018, 14:05

SÜDAME TERVIS: hoia südant elu nautides (3)

Ainult keeldude ja käskude najal elada ei saa – südame tervise eest on võimalik hoolitseda ka nii, et see oleks meeldiv ja nauditav osa inimese igapäevasest elust.

Et inimese elu kujuneks tegusaks ja nauditavaks ning kestaks kaua, on väga suur roll südame tervisel. „Südame tervisest on räägitud ja kirjutatud palju ning seda on tehtud enamasti keeldude ja käskude vormis. Südameteemalistes artiklites loetletakse kümneid asju, mida teha ei tohi: ära suitseta, ära võta napsi, ära söö liiga palju, ära istu liiga palju jne,“ räägib proviisor Peeter Villako. Keeldudele lisanduvad neis kirjutistes resoluutsed käsud: muuda elustiili, langeta kaalu, liiguta ennast, vähenda stressitaset... „Loomulikult on need keelud ja käsud kõik õiged ja vajalikud, kuid ainult keeldude ja käskude najal elada ei saa. Elu on nautimiseks, mitte käsulaudade järgimiseks,“ märgib ta.

Kas aga on võimalik toimetada sellisel moel, et südame tervise eest hoolitsemine oleks meeldiv ja nauditav osa meie igapäevasest elust? „Loomulikult on! Peamine küsimus on – kuidas seda teha?“ arutleb Peeter Villako ja toob välja mõned ilma keeldude ja käskudeta juhtnöörid oma südame toetamiseks.

Positiivsus tagab südame tervise. Läbi oma mõtlemise korrastamise saab keskenduda meeldivatele ja nauditavatele asjadele oma elus. Negatiivsed emotsioonid (muretsemine, viha, vaenulikkus jne) lõhuvad südame tervist, aga positiivsed emotsioonid toetavad südant ja loovad eelduse pikaks eluks.

Positiivsete emotsioonide saamiseks on mitmeid võimalusi: meeldiva muusika kuulamine, lemmikloomadega tegelemine, lõõgastavalt mõjuvad hobid (käsitöö, lillede eest hoolitsemine, laheda ja humoorika sisuga raamatu lugemine), ühistegevused koos elukaaslase või sõpradega (nt kokkamine). Positiivsete emotsioonide saamiseks on ka teisi lihtsaid võimalusi, näiteks töölt koju naasmisel uute huvitavate marsruutide leidmine või looduskaunite kohtade külastamine.

Asendamine loobumise asemel. Asjadest loobumine on alati raskem kui nende asendamine teistega. Sellest tuleneb ka oluline nõuanne: asenda südant kahjustada võivad asjad nendega, mida nautides sa ka südame eest hoolt kannad.

Enamus südamele kasulikest asjadest on meeldivad ja nauditavad. Väga heaks kinnituseks sellele väitele on arstide jutt, et regulaarne seks on südamele ja veresoontele kasulik.

Alkoholist ei pea (täielikult) loobuma. Pokaal punast veini või klaas õlut ei tee midagi halba vaid pigem tuleb südamele kasuks. Mõõdukas alkoholitarbimine võib tõsta hea kolesterooli (HDL) taset ning aidata ära hoida trombide teket.

Süüa võib praktiliselt kõike, aga parem on mõnede toiduainetega mitte liialdada. Kõige olulisem on lihtne reegel: toitu mitmekesiselt – see on hea tervisele ja muudab ka igapäevase elu vaheldusrikkamaks.

Sportimine ei ole kohustuslik. Selleks, et tagada oma südame tervise jaoks oluline füüsiline koormus, ei pea ilmtingimata kümneid kilomeetreid jooksma või tundide viisi jõusaalis rassima. Piisab ka hoogsamast pooletunnisest jalutuskäigust; meeldiva elamuse saamiseks võiksid selleks valida mõne oma lemmikkohtadest. Võimlemise saab edukalt asendada meeldiva muusika taktis tantsimisega.

Keda südametõved ohustavad?

·      Keskealised ja vanemad inimesed

·      Kõrgenenud vererõhuga inimesed

·      Ülekaalulised

·      Väheliikuva eluviisiga inimesed

·      Suitsetajad

·      Inimesed, kellel on suur töökoormus ja ülepinge

·       Stressi all kannatavad inimesed

Allikas: proviisor Peeter Villako