Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
23. aprill 2018, 09:51

Nädalane ibuprofeenikuur suurendab infarktiriski

Enne, kui otsustad hakata valuvaigisteid neelama, mõtle tõsiselt järgi selle vajaduse üle: valuvaigistitega liialdamine võib kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme.

Ajakirjas British Medical Journal ilmunud rahvusvahelise uuringu tulemused kinnitavad nimelt, et ka juba nädala pikkune mittestereoidsete põletikuvastaste valuvaigistite kuur tõstab lausa 20 - 50% südameinfarkti riski.

Rahvusvahelise teadlasterühma läbiviidud uuringu üks autor Michèle Bally Montreali ülikooli haigla uurimiskeskusest märgib, et risk suureneb pärast nädalast valuvaigistite kuuri keskmiselt suuremate annustega, kirjutab  The Guardian. 

Selle uuringu tulemusi kinnitavad ka paljude varasemate uurinute tulemused, mis on samuti leidnud, et ibuprofeen ja ka teised valuvaigistid põhjustavad liigselt tarvitatuna südameprobleeme. Paraku ei ole teadlased veel täpselt kindlaks teinud, millised valuvaigistid seda riski rohkem suurendavad.

Siiski paluvad teadlased uuringu tulemustesse suhtuda paanikata, sest risk infarktiks puudutab vaid neid, kellel on ka varasem eeldus südameinfarktiks.