Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
23. aprill 2018, 11:30

TEADUSLIKULT TÕESTATUD: need kuus asja teevad kõhurasvale säru (14)

Kui vaatamata tervislikele eluviisidele kipub vöökoha ümber rasvarõngas tekkima, pead midagi ette võtma - kõhurasv teeb tervisele palju kurja. Eriti hull on lugu siis, kui su vöökoht on suurem kui 88 cm (naistel) või 102 cm (meestel).

Väljaanne Authority Nutrition soovitab kõhurasvaga võitlemiseks neid kuut tegevust, mille paikapidavust on kinnitanud ka teadlased.

* Unusta suhkur ja magustatud joogid. Suhkur mõjub kehale halvasti, maks peab näiteks rafineeritud suhkruid pidevalt rasvaks muutma. Ning magustatud jooke kaanides ei saa sa üldse aru, palju sa kaloreid näost sisse ajad.

* Tarbi rohkem valku. Valk mitte ainult ei aita kaalu langetada, vaid seda ka hoida. Jälgi, et saaksid 25 - 30% kaloritest valkudest.

* Piira süsivesikuid. See vähendab edukalt ka rasva tekkimist. Ja mitte ainult, uuringud on leidnud, et süsivesikute tarbimise vähendamine langetab ka söögiisu ja kaalu. Muide, kui tahad kiiresti kaalu langetada, söö päevas kuni 50 grammi süsivesikuid - sellest on abi!

* Tee trenni. Treeningud aitavad kiirendada ainevahetust ja teha rasvale säru. Kuid kõhurasva kaotamisel ära piirdu vaid kõhulihaste harjutustega - sisemisele kõhurasvale mõjuvad hästi kõikvõimalikud aeroobsed treeningalad.

* Tarbi kiudaineid. Need aitavad täiskõhutundel kauem püsida ja vähendavad isu. Seega sedaviisi siis ka rasva juurdetekkimist.

* Pea toitumispäevikut. Et oma söögist head ülevaadet saada, kaalu toidukoguseid aeg-ajalt ja pane need päevikusse kirja.