PrügikorjajaFoto: LAURA OKS
Eesti uudised
24. aprill 2018, 11:20

Keskkonnasäästlik jooksutrend on jõudnud Eestisse (2)

Tartu loodusmaja, Eesti Roheline Liikumine ja Seiklushunt kutsuvad kõiki osalema üks kuu kestvas väljakutses, mille sisuks on plogg'ida ehk liikuda õues ning korjata samal ajal ka prügi.

Plogging sai väidetavalt alguse 2016. aasta paiku Rootsist ning tulenebki rootsikeelsetest sõnadest plocka upp (võta üles) ning jogga (sörkima). Tegu on harrastusega, kus inimene läheb õue jooksutiiru tegema ning teekonna jooksul korjab üles ka prügi, mida marsruudil näeb. Korjatu kogub endaga kaasa võetud kotti või hoiab näpus, kuniks leiud mõnda jooksutee äärde jäävasse prügikasti poetada saab.

“Kui Eesti-Läti projekti “Keskkonnasõbralikud avalikud üritused” käigus oma huviringi õpilastega õpilaste teadusfestivali jaoks loodud plasti jäävuse seaduse töötuba testisin, siis nägin kui innustunult suhtuvad noored looduskeskkonna hoidmise aktsioonidesse,”selgitab ploggingu väljakutse idee tekkimist Gedy Siimenson. “Kuna olin ise eelnevalt lugenud ploggingu kohta, siis uurisin noortelt, kas näiteks nende klassikaaslased sellise aktsiooniga liituks. Idee võeti väga positiivselt vastu ning ei jäänud muud üle kui initsiatiivi ideed levitama hakata. Arusaadavalt ei kaota tegevus maailmast vaesust, et ennekõike vältida prügi sattumist loodusesse, aga hea on ju noortele kuidagi eeskujuks olla ning nende huvisid toetada,” räägib Siimenson.

Seiklushundi rohejuht Eliisa Saksing toob välja tegevuse sportliku poole: “Liikumine väikese lisaraskusega annab toonust juurde ning kummardamine, kükitamine, sirutamine, mida tegevus tegijalt eeldab, annab treeningule juurde vaid lisaväärtust.“

Osale väljakutses

Suurel hulgal inimestest on tavapärane komme maast leitud prügi üles korjata, kuid kunagi pole sellele tegevusele antud nime või seda ühiskondlikult tunnustatud. Korraldajate arvates ei peaks looduskaunis kohas liikumine olema visuaalne ja moraalne väljakutse, vaid vaimu ja keha tervendav kogemus.

Väljakutse toimub 16. aprillist 16. maini ning sellega kutsutakse üles õues liikuma - olgu selleks siis jooks, kõnd, matk, kettagolf või mõni muu harrastus - ning maas vedelevat prügi märkama. Prügi koguda kokku, teha tegevusest pilti ning postita see oma Facebookis või Instagramis #greenpublicevents ning viia oma tegevuse lõpus kogutud prügi vastavasse konteinerisse.

Väljakutse lõpus loositakse osalejate vahel välja erinevaid keskkonnasõbralikke tooteid.

Ploggingu kohta saab lisa lugeda SIIT.

Facebooki üritus, millega liituda asub SIIN.