KULDSE KÄSIVARREGA MEES: James Harrison elule aidatud beebidega.Foto: Vida Press
Maailm
16. mai 2018, 18:00

ERAKORDNE: mees päästis oma verega kahe miljoni beebi elu (13)

Austraallane James Harrison (81) andis alates 1955. aastast 1173 korda verd ja päästis Punase Risti arvestuste järgi vähemalt kahe miljoni lapse elu, vahendab Welt Online. 

James Harrison loovutas viimast korda verd eelmisel reedel Sydneys. Ta oleks tahtnud edaspidigi doonor olla, kuid arstid keelasid tal vanuse tõttu vereandmise ära. 

Samas on meedikud selle üle kurvad, sest Harrisonil on väga haruldane veri. Nimelt on ta on reesusnegatiivne ja tema verest saab eraldada anti-D immuunglobuliini, mida arstid manustavad reesus-negatiivsetele rasedatele, kes kannavad reesuspositiivse partneri tõttu reesusfaktorit sisaldava verega beebit. 

Anti-D imuunglobuliin aitab vältida reesuskonfliktiga kaasnevat nurisünnitust ja beebi lapse tervisehäireid. Austraalias vajab seda 17% rasedatest. Harrisoni verest piisas kolmeks miljoniks ravikuuriks.

Teda kutsuti Austraalias kuldse käsivarrega meheks. Harrison käis alates 1955. aastast igal reedel verd andmas. Vahele jäid vaid need korrad, kui ta viibis välismaal või kodust kaugel ja vereloovutuspunkti polnud läheduses. 

SUPERDOONOR: James Harrison (81) andis 63 aasta jooksul 1173 korda verd.  Foto: Vida Press

Pärast viimast vereloovutust ütles Harrison: „See on ühe ajastu lõpp. Nüüd tuleb mul reedeti endale uus tegevus otsida.“ Kogu asja juures väärib tähelepanu, et ta ei suuda verd näha, sest tal hakkab sellest paha.  

Harrisoni viis doonorluse juurde noorpõlves üle elatud operatsioon. Nimelt eemaldati tal 14aastaselt  üks kops ning operatsiooniks kulus 13 liitrit doonorverd. „Minu isagi loovutas tookord seda ja ma lubasin suureks saades samuti veredoonoriks hakata,“ meenutab Harrison. Pole välistatud, et tänu tookord saadud doonoriverele muutuski tema oma sedavõrd väärtuslikuks.