Sooja ununenud grillvorsti on tark mitte süüa. Foto: Vida Press
Terviseuudised
24. juuli 2018, 16:01

HOIDU TOIDUMÜRGITUSEST! Kuumus muudab toidu kiiresti bakteripommiks (1)

Kas ööseks lauale ununenud grill-liha võib hommikul veel süüa?  Vastus on - ei või!  Tunde soojas seisnud toidust on kerge saada toidumürgitus. 

On teada, et lihatoidud ei säili kuumaga kaua. Rusikareegel on, et kui toit on seisnud toatemperatuuril üle nelja tunni, tuleb see ära visata. Eriti siis, kui sööjate hulgas on lapsi, vanureid ja tundliku kõhuga inimesi.

See puudutab sooja toitu ja teisi kergesti riknevaid toite, aga ei kehti näiteks leiva või puuviljade kohta.

Terve täiskasvanu peab vastu enamikule toidus sisalduvatele bakteritele, kui toitu hoolikalt kuumutada. Kuid grillpihvide ja kana puhul tasub olla eriti ettevaatlik ja sooja jäänud toit pigem ära visata. 

Toidus võib sisalduda mitmeid baktereid, kuid need ei põhjusta alati toidumürgitust. Kuid vahel võib toit tunduda väliselt  täitsa korras, kuid sisaldada näiteks salmonelloosi- või listeeriabakterit. Ka need ei põhjusta alati haigestumist, kuid sooja õhu käes hakkavad bakterid paljunema ja suureneb ka risk jääda haigeks.


Ettevaatust kuumal päeval nende toitudega!

Riisipirukad on tavaline piknikutoit, kuid need riknevad üllatavalt kiiresti. Süüdi on keedetud riis, mis ei kannata kaua kuumust. Riis ei peeta tavaliselt kergesti riknevaks toiduks, aga tegelikult see siiski on.

Valmis salatid. Köögiviljasalatis hakkavad mikroobid kergesti paljunema, kui salatit hoida soojas. Kui lähed piknikule, ei tasu salatit varem valmis teha, vaid hakkida see kohapeal. 

undefined Foto: Dalibor Ogrizovic / Freeimages

Majoneesikastmed tasub kuumaga unustada. Kodus tehtud majonees rikneb poemajoneesist kiiremini, sest sisaldab toorest muna.

Sushi't pole vaja kuumaga kuskile kaasa võtta. Jäta selle nautimine pigem õhtusöögiks. Sushi's on kaks riskantset toiduainet - toores kala ja keedetud riis -, mis ei kannata soojas hoidmist.

Sushi rikneb kuumaga kiiresti. Foto: nanette Nickolson/ Freeimages


Näpunäiteid kuumaks ajaks

  • Ära pane soojas seisnud toitu enam külmkappi. Parim enne tähtaeg kehtib ainult siis, kui toiduaine on kogu aeg olnud külmkapis.
  • Ära pane liiga palju toitu korraga lauale. Kergesti rikneva toidu anuma võid asetada jääkuubikutele
  • Kätepesu on kuumal ajal eriti oluline! Kui kannad kätega toiduainetele baktereid, hakkavad need kuumaga paljunema ja võivad põhjustada raskeid haigusi.

Allikas: Ilta-Sanomat