Jääkülmad joogid võivad kahjustada hambaid.Foto: Vida Press
Terviseuudised
27. juuli 2018, 11:03

HAMBAARST HOIATAB: ära näri jääkuubikuid!  (1)

Kuuma ajaga pole vaja šokeerida oma hambaid jääkuubikutega - võid kahjustada nii hambaid kui ka igemeid.

"Üks suurimaid murekohti on külmade jookide puhul jää ise – täpsemalt  jääkuubikute närimine, mis võib kahjustada hambaemaili või ka hambasse asetatud täidiseid," räägib portaalis Terviseuudised.ee Sakala Hambaravi hambaarst Kaja Kiige. "Kusjuures uuringutest on selgunud, et soov jääd närida võib märku anda hoopis tõsisemast terviseprobleemist nagu näiteks rauapuudus."

Hammaste tervist mõjutab jää närimine suuresti kahel viisil. “See võib põhjustada hammastest kildude eemaldumist või ka hammaste murdumist,” tõdeb Kiige.

Teise negatiivse poolena tõi arst välja jää kahjulikkuse igemetele. “Jääkuubikud võivad olla terava servaga, mistõttu võivad need ka igemeid vigastada,” lisab ta rõhutades, et eriti ettevaatlikud peaksid olema tundlike hammastega inimesed, kuna külm võib tundlikkust süvendada.

“Tundlikkuse aisting tekib sellest, et hambanärvid puutuvad kokku ärritajaga ning külm on ärritaja, mis mõjub närvidele šokina,” sõnas Kiige, kes soovitab jääkuubikute närimise asemel lasta jääl suus sulada. “Kui tõesti on suur soov midagi jahedat närida, võiks asendada jääkuubikud külmkapis hoitud õunaviilude või porganditega,” lisas arst.