Soolenakkuspuhangu üheks süüdlaseks võib olla salatite koostises olnud Rooma salat. Foto: Vida Press
Terviseuudised
3. august 2018, 17:15

USAs laieneb soolenakkuspuhang, mis sai alguse McDonald’si salatist (3)

Haigestumised soolenakkusesse tsüklosporiaas said USAs alguse mais ja  seda seostatakse McDonald'sis söödud salatiga. Eile teatati veel 109 haigusjuhtumist.

Praegu on laboratoorselt kinnitatud haigusjuhtumeid juba 395, teatab USA toidu- ja terviseamet, kirjutab CNN. Vähemalt 16 inimest on viidud haiglasse. Kiirtoidukett on võtnud teatud salatid müügilt tuhandetest restoranidest.

Haigus saadakse, kui inimene joob või sööb toitu, mis on saastunud parasiitse algloomaga Cyclospora cayetanensis

Tsüklosporiaas põhjustab kõhulahtisust, iiveldust, kõhukrampe ja -valu, gaase, kaalulangus, nõrkust. Võib olla ka oksendamist, palavikku, peavalu ja gripilaadseid sümptomeid.  Tsüklosporiaasi ravitakse antibiootikumidega. 

Kus võib nakatuda tsüklosporiaasi?

Eesti terviseameti andmetel on parasitaarne soolenakkus tsüklosporiaas levinud Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Lõuna- ja Kagu-Aasias, Lähis-Ida ja Aafrika maades. Haiguse püsilevikuga maades on sellega nakatunud kuni 41,6% elanikest (näiteks Peruus).  Nakatunud reisijad on tsüklosporiaasi sisse toonud Kanadasse, USA-sse, Inglismaale, Saksamaale, Hispaaniasse, Rootsi, Poolasse, Prantsusmaale, Belgiasse ning seda on esinenud kruiisilaevadel (see on üks nn reisija kõhulahtisuse tekitajatest).
Nakkus saadakse parasiidiga saastunud toitude, puu- ja juurviljade, salatite või marjade söömisel ning saastunud vee joomisel. Haigustekitajad võivad levida ka kokkupuutel haige roojaga saastunud pindade ja esemete kaudu. Terve inimese otsene nakatumine haigelt ei ole tõenäoline.

Nakatumise vältimiseks soovitab terviseamet:

  • pesta käsi pärast tualeti kasutamist ning enne toidu valmistamist ja söömist,
  • pesta puu- ja juurvilju enne söömist,
  • vältida pesemata marjade ja värskete salatite ning pesemata või koorimata puuviljade söömist.
  • Soovitatav on süüa kuumtöödeldud toitu, juua   pudelivett või keedetud vett ning  kasutada neid ka hammaste pesemisel.