Kirsikompotti tehes tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid. Foto: Adriana Herbut / Freeimages
Toimetas Sirje Maasikamäe 15. august 2018 12:21
Paari kirsikivi söömine pole ohtlik, kuid kui teha kirsikompotti valesti, võib kompotti hakata imenduma mürgine sinihape.

Kõigi luuviljaliste seemned sisaldavad amügladiini, nagu aprikoosi-, virsiku-, kirsi- ja ploomikivide tuumad; vähem õuna- ja toomingaseemned, pihlakamarjad, linaseemned ja loorberilehed, kirjutab portaal Kodus.ee Amügdaliin kuivalt ei ole mürgine, kuid vees vabaneb sellest väga mürgine sinihape.

  • Paari kirsi- või ploomiseemne söömine ei ohusta veel kedagi, kuid 100 ploomituuma söömine võib olla juba surmav. Sellepärast ei või puuviljade kivide seest seemneid toorelt, ilma kuumutamata süüa.
  • Kuna sinihape lendub, siis luuviljalistest kompotti valmistades tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.
  • Kui kividega ploomidele ja kirssidele valada peale lihtsalt kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune: sinihape ei lendu, vaid imendub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust.
  • Kõige ohutum on enne luuviljalistest moosi keetmist kivid välja võtta.