Terviseuudised

HOIDU MÜRGISEST SINIHAPPEST! Mida teha, et kirsikivid poleks ohtlikud?  (1)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 15. august 2018, 12:21
Kirsikompotti tehes tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.  Adriana Herbut / Freeimages
Paari kirsikivi söömine pole ohtlik, kuid kui teha kirsikompotti valesti, võib kompotti hakata imenduma mürgine sinihape.

Kõigi luuviljaliste seemned sisaldavad amügladiini, nagu aprikoosi-, virsiku-, kirsi- ja ploomikivide tuumad; vähem õuna- ja toomingaseemned, pihlakamarjad, linaseemned ja loorberilehed, kirjutab portaal Kodus.ee Amügdaliin kuivalt ei ole mürgine, kuid vees vabaneb sellest väga mürgine sinihape.

  • Paari kirsi- või ploomiseemne söömine ei ohusta veel kedagi, kuid 100 ploomituuma söömine võib olla juba surmav. Sellepärast ei või puuviljade kivide seest seemneid toorelt, ilma kuumutamata süüa.
  • Kuna sinihape lendub, siis luuviljalistest kompotti valmistades tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.
  • Kui kividega ploomidele ja kirssidele valada peale lihtsalt kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune: sinihape ei lendu, vaid imendub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust.
  • Kõige ohutum on enne luuviljalistest moosi keetmist kivid välja võtta.

Samal teemal

17. veebruar 2019, 20:23
NII MAGAD PAREMINI! 9 õhtust ampsu, mis toovad magusama une
10. august 2018, 07:41
TERVISEAMET HOIATAB: mürgised marjad ja taimed ohustavad väikelapsi
20. juuli 2018, 21:51
RETSEPT | Kirsside ja kookoskreemiga šokolaadimuffinid

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee