HALOGEEN LAMBIPIRN: Läheb hingusele koos kunagise hõõglambiga.Foto: Vida Press
Eesti uudised
24. august 2018, 19:42

Halogeenlambid on Euroopa Liidus 1. septembrist keelatud (15)

1. septembrist keelustatakse Euroopa Liidus halogeenlambid, kuid kauplused võivad ära müüa laos olevad varud.

Kui 2009. aastal keelustati Euroopa Liidus hõõglambid, asendades need keskkonnasõbralikema halogeenlampidega, siis tänavu septembrist ei ole pääsu ka halogeenlampidel, mis peavad teed andma veelgi vastupidavamatele ja säästlikematele leedlampidele.

Ekspertide sõnul vähendab leedlampidele üleminek oluliselt elektriarveid. Leedlambipirnid kulutavad viis korda vähem energiat kui halogeenpirnid. Viimaste järk-järguline kasutuselt kõrvaldamine hoiab kokku 15 miljonit tonni süsinikkiirgust aastas, mis on võrdne Portugali aastase elektrikasutusega. Valgusallikate tootja Philipsi hinnangul on direktiiv kasulik ka tarbijaile, kes hoiavad leedlampidele üle minnes aastas kokku 124 eurot: leedlambid peavad halogeenlampidest oluliselt kauem vastu ning tarbivad vähem energiat.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul ütleb direktiiv, et kauplused võivad halogeenlampe küll müüa, kuid alates 1. septembrist neid enam sisse osta ei saa. „Praegu müüme halogeenlampe 40 protsendi ja leedlampe 60 protsendi ulatuses. Viimaste populaarsus on üha kasvav. Veel eelmisel aastal olid müügiarvud vastupidised.” Kuna trend on muutuv, on Batsi sõnul raske ennustada, kui kauaks laos allesolevaid halogeenlampe jätkub.

Hektor Lighti esindaja Ülle Jõks halogeenlampide keelustamises suurt probleemi ei näe. „Kuna me ei too valgusallikaid ise maale, siis meile see teema peavalu ei tekita. Küll teeme selgitustööd oma klientidele, miks see vajalik direktiiv on välja antud.” Jõks lisab, et kogu maailm liigub niikuinii valgustamisel leedlampide suunas ning valgustid halogeenlampide keelustamise tõttu ilma valgusallikata ei jää.

Keelu alla minev halogeenlamp on tegelikult üleforsseeritud hõõglamp. Halogeenlambi hõõgniidi temperatuur on palju kõrgem kui tavalisel hõõglambil. Kuna nii kõrgel temperatuuril aurustub isegi raskesti sulavast metallist volframist hõõgniit, on lamp täidetud halogeengaasiga, mis suunab sulanud volframi tagasi hõõgniidile, takistades selle läbipõlemist. Just halogeenlambi suur energiakadu soojuse näol oli üks põhjuseid,  mis need otsustati käibelt kõrvaldada ning asendada säästlikutema leedlampidega.