Foto: MATI HIIS
Maailm
29. august 2018, 20:03

Eurooplased tahavadki kellakeeramisele lõpu teha (19)

Euroopa Liit korraldas innternetiküsitluse, mille abil sooviti välja selgitada, kas suve- ja talveaeg tuleks ära kaotada või mitte. Üle 80 protsendi  küsitlusele vastanutest leiab, et kellaeeramine tuleks lõpetada. Enamus küsitlusele vastanuist pooldas suveajale jäämist. 

Küsitlusest võttis osa 4,6 miljonit inimest, vastajatest kolm miljonit oli Saksamaalt, vahendab Deutsche Welle. Ametlikud küsitluse tulemused avaldadakse neljapäeval. 

Idee lõpetada Euroopa Liidu liikmesriikides suve- ja talveajale üleminek sai alguse 2017. aasta juunis Soome kodanikualgatusest, kui Soome parlamendile saadeti pea 70 000 Soome kodaniku allkirjaga pöördumine suveaja kaotamiseks. Pöördumise põhjuseks oli negatiivne mõju inimeste tervisele suveajale üleminekul.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon otsustas augustis, et Eesti eelistab kõikides ELi liikmesriikides iga-aastase suve- ja talveajale ülemineku lõpetamist. Komisjon toetab kehtiva korra muutmisel ja kellakeeramise lõpetamisel suveaega ning Euroopa Liidus ühtlustatud lähenemist.

Euroopa Liidus lõpetatakse suveajale üleminek, kui enamik liikmesriikidest annab selleks oma toetuse ning juhul, kui leitakse üksmeel, et muutus toimub kogu Euroopa Liidus.