Allar JõksFoto: Alar Truu
Uudised
14. september 2018, 21:44

Jõks: haigekassa rikkus haruldast haigust põdeva neiu ravimi rahastamisest keeldudes seadust (19)

Haigekassa on rikkunud seadust, kui keeldus 17aastase haruldast verehaigust põdeva neiu ravimi rahastamisest, väidab õiguslikus analüüsis vandeadvokaat, endine õiguskantsler Allar Jõks.

Haigekassa toetub oma keeldumisostuses ravikindlustusseadusele, mis ütleb, et toetada saab vaid ravimit, mis on vajalik ambulatoorseks raviks, vahendas ERRi uudisteportaal. Kuna see tüdruk peab käima haiglas ravimit saamas, ei ole tegemist ambulatoorse raviga.

"Minu arvates on see põhjendus otsitud ja see põhjendus ei ole seaduse mõttega kooskõlas, sest seaduse mõte on see, et kui sa oled ambulatoorsel ehk kodusel ravil ja korra käid süstimas mingisugust ravimit, mis on vajalik selleks, et sa saaksid kodusel ravil edasi olla, siis ongi see ravim vajalik ambulatoorseks raviks ehk selle noore tüdruku seisukohalt on see vajalik ambulatoorseks raviks ja haigekassa keeldumine selle põhjal on seadusevastane," kommenteeris advokaadibüroo Sorainen partner, vandeadvokaat Allar Jõks.

17aastase haruldase verehaigusega tüdruku seisund on praegu stabiilne, kuid tema pere, kellele haigekassa keeldus eluliselt vajalikku ravimit kompenseerimast, on tänaseks pandud fakti ette - lahku kodumaalt või sure.