Fitbiti aktiivsusmonitor salvestas andmed, millal naise süda seiskus ja see aitas mõrvari paljastada. Foto: Vida Press
Treenimine
4. oktoober 2018, 15:40

SALAJANE JÄLGIJA: Fitbiti aktiivsusmonitor paljastas mõrvarist kasuisa (5)

Viimane kord, kui Anthony Aiello (90) rääkis oma kasutütrega, oli päev, mil ta viis naise koju omatehtud pitsat ja küpsiseid. Siis olevat naine teda ukseni saatnud ja ulatanud tänutäheks kaks roosi. Märkamatu jälgija abil tõestati, et nende kohtumine lõppes mõrvaga.

Viis päeva pärast nende kohtumist leiti Anthony Aiello kasutütar Karen Navarra (67) mõrvatuna, kirjutab New York Times. Naine kandis Fitbiti aktiivsusmonitori, mille järgi said uurijad teada, et tema südamelöögid kiirenesid märgatavalt 8. septembril 15.20 paiku, kui kasuisa oli tema juures. Siis äkki hakkasid südamelöögid aeglustuma, kuni süda jäi seisma kell 15.28 –  umbes viis minutit varem, kui Aiello lahkus majast. Mees arreteeriti möödunud nädalal, süüdistatuna mõrvas.

Uurijad kasutasid kuriteo lahendamisel turvavideosid ja proua Navarra Fitbit Alta HR seadet, mida ta kandis oma vasakul käel ja mille andmed olid sünkroonitud tema arvutiga.

Tehnikavidinad aitavad lahendada kuritegusid

Kuigi algselt olid pulsikellad ja muud sarnased tehnikavidinad loodud selleks, et motiveerida inimesi jälgima oma treeninguid ja tervist, siis nüüd on need aidanud lahendada ka kuritegusid, nagu teisedki tehnoloogiavahendid – mobiilid, videod, GPS-seadmed.

Tehnikavidinatel, mis on inimese keha lähedal, on unikaalne koht nende omanike elus, jäädvustades nende südamelööke, und ja kehalisi pingutusi.

Fitbiti andmeid kasutati näiteks Pennsylvanias 2015. aastal seksuaalrünnaku lahendamisel. Garmin Vivosmarti GPS-vahend salvestas naise võitluse ründajaga Seattle`is 2017. aastal. Samal aastal kasutasid uurijad Connecticuti naise Fitbiti andmeid, et mõista tema mees süüdi mõrvas.

Tänavu kasutasid Iowa uurijad FBI abil Fitbiti andmeid, et leida 20-aastane naine, kes oli kuu aega kadunud, enne kui ta laip leiti. Turvavideo viis uurijad 24-aastase meheni, keda süüdistati mõrvas.