Peeti võib keeta ja küpsetada, aga väga kasulik on ka peedimahl. Foto: Pixabay
Hea nõu
8. oktoober 2018, 12:11

HEA NII KÕHULE KUI AJULE! Punane peet aitab nende tervisehädade korral (3)

On kümneid põhjusi, miks tasub süüa punast peeti. Missuguste tervisehädade puhul on see tuntud juurvili kõige kasulikum?

Punase peedi mõned väärt omadused pani kirja Nipiraamat 

  • Peet sisaldab suhkrut 8–12%, suhteliselt palju naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, joodi, rauda, 1,5% valku, kiudainet, rasva, värvaineid, askorbiinhapet, B1-, B2-, P-, PP-vitamiini, foolhapet ning alkaloiditaolist ainet betaiini, mis reguleerib koliini teket ja parandab sellega maksa ainevahetust.
  • Loodusliku suhkru ja raua sisaldus peedis parandavad mälu ja kontsentratsioonivõimet ning stimuleerivad vereloomet.
  • Kaaliumil on südame rütmi normaliseeriv toime, magneesium alandab vererõhku ja aitab jalakrampide vastu, jood mõjutab rasva (ka kolesterooli) ainevahetust.
  • Kiudained ja orgaanilised happed stimuleerivad maosekretsiooni ja soole peristaltikat, seetõttu võib peeti kasutada ka spastiliste soolepõletike korral.
  • Peedis leiduv beetakaroteen muutub inimorganismis kasulikuks A-vitamiiniks.
  • Peedimahl on hea looduslik kõhulahtisti, uriini eritumist ja punaliblede teket soodustav ning immuunsüsteemi tugevdav vahend.
  • Peet on hea  kliimaksi, veresoonte lupjumise, rasvumise, kõrgvererõhu-, sapipõie- ja neeru-maksahaigete dieedis.
  •  Ka vere madala rauasisalduse puhul on peet abiks.

Pikemalt loe Nipiraamatust, kuidas on peet veel kasulik ja kuidas valmistada peeti nii, et selle tervisekasu oleks kõige suurem.