Suust mõõtes loetakse palavikuks temperatuuri alates 37,5 °C.Foto: Vida Press
Hea nõu
2. jaanuar 2020, 05:00

Kas tead, millisest näidust algab palavik? Sõltub, kuidas mõõta! (1)

Kehatemperatuuri on võimalik teada saada nii kaenla alt, suust, päraku kaudu, vaginaalselt kui ka otsaeest või kõrva kuulmekäigust.

Enne kraadimist soovitab Apotheka apteeker Anne-Mai Rogenbaum kindlasti läbi lugeda uue termomeetri kasutusjuhendi, sest erinevatest kohtades mõõtes loetakse palavikuks erinevat kehatemperatuuri, 

Palavikuks loetakse:

  • kaenla alt mõõtes alates 37,4 °C
  • laubalt mõõtes alates 37,5 °C
  • suust mõõtes alates 37,5 °C
  • pärakust mõõtes alates 38,1 °C
  • kõrvast mõõtes alates 37,6 °C

Kõige enam mõõdetakse kehatemperatuuri kaenla alt, ent peab arvestama, et seal võtab kraadiklaasi soojenemine kauem aega ning pärast esimest piiksatust ei tohi termomeetrit kohe eemaldada.

Piiksatus tähendab enamiku termomeetrite puhul seda, et kehatemperatuur tõusis sellest hetkest vähem kui 0,1 °C 8 sekundi jooksul. Seega võiks pärast piiksu hoida termomeetrit veel 1–2 minutit mõõtmiskohas.

Kraadiklaasi ja ihu vahele ei tohi jääda riiet, elektrooniline termomeeter vajab väga head nahakontakti, vastasel juhul pole tulemus õige.

Kaenla alt temperatuuri mõõtmiseks peab see kindlasti olema kuiv. Niiske kaenlaalusega on mõõtmistulemus ebatäpne, kuna kehapind on jahe ja näitab tegelikust madalamat temperatuuri.

Tasub meeles pidada ka seda, et õuest tulles ei tohiks kohe temperatuuri mõõta, vähemalt pool tundi tuleb oodata.

Kindlasti tuleks kehatemperatuuri mõõta enne seda, kui võetakse palavikku vähendavaid ravimeid.