Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
30. oktoober 2018, 19:52

VÕEH: teadlased tõid välja põhjuse, miks kõhutuult ei tohiks kinni hoida

Teate küll seda tunnet, kui lihtsalt ei suuda kõhugaase kinni hoida? Enamasti juhtub see halvimal ajal: tähtis koosolek, tööintervjuu või kohting, kirjeldab BroBible. Pingutame nagu hullud, et see pagana tuul välja ei lipsaks, kõht hakkab mürisema ja üle kere on ebamugav – aga lihtsalt peab, et mitte sattuda ülimalt piinlikku olukorda.

Häda on aga selles, et kõhugaaside kinnihoidmine pole tegelikult mõistlik tegu, sest targad inimesed on tõestanud, et see võib olla kehale kahjulik.

Värske uuringu kohaselt on veel üks oluline põhjus, miks tagumik peaks köhida saama – sest muidu võib keha saata gaasi tagasi makku ja välja hoopiski suu kaudu! Räägi veel halvast hingeõhust ...

Mental Floss on rääkinud Newcastle’i ülikooli toitumisteaduse professori Clare Collinsiga ja too selgitas, kuidas selline jõle fenomen võimalik on.

„Liiga pikk kinnihoidmine tähendab seda, et kogunevad soolegaasid pagevad lõpuks kontrollimatu peeretuse kaudu,“ kirjeldas Collins. Ehk teiselt poolt.

Samas artiklis on vahendatud uuringut, mille käigus lasid teadlased kümnel vabatahtlikul süüa lisaks tavapärasele toidule ube ja kanda rektaalset kateetrit väljastatavate gaaside koguse mõõtmiseks. Selgus, et nii mehed kui naised puuksutavad ühtmoodi umbes kaheksa korda ööpäevas.

Collinsi sõnul tähendab „minnalaskmise“ vältimine ka seda, et inimesel võivad tekkida röhitsused, kõrvetised ja valu ning halvimal juhul ka selline soolepõletik nagu divertikuliit.