Põhjust, miks ühes Prantsusmaa piirkonnas on sündinud rohkem käte väärarenguga lapsi, pole leitud. Foto: Vida Press
Lapsed
1. november 2018, 14:55

MÜSTEERIUM: miks ühes Prantsusmaa maakohas sünnivad käteta beebid? (12)

Prantsusmaal on käivitunud riiklik uurimine: miks on viimastel aastatel ühes maapiirkonnas sündinud nii palju käteta või deformeerunud kätega lapsi.

Esialgne uurimine lõpetati, sest põhjust ei suudetud leida. Nüüd on uuringud taas käivitunud, sest Prantsusmaa idaosas Aini provintsis on ilmsiks tulnud 11 uut juhtumit, kirjutab BBC.

Mingil põhjusel pole loote ülajäsemed arenenud raseduse ajal õigesti. Mõnel lapsel puuduvad ülajäsemed täiesti, mõnel käelabad, mõnel sõrmed. Prantsusmaa tervishoiuminister on lubanud uuringu esimesi tulemusi jaanuariks.

Oletatakse, et võib-olla on vigaste laste sünd seotud keskkonnaga, võib-olla millegagi, mida rasedad sõid või jõid. Võib-olla on põhjus selles, mida nad sisse hingasid? Praegu ei osata seletust anda.

Viimati leitud juhtumid jäävad kõik 17 kilomeetri raadiusse. On kahtlustatud, et võib-olla on põhjus taimekaitsemürkides, aga ka see pole kinnitust leidnud.

Näiteks kaheksaaastasel Ryanil puudub üks labakäsi. Tema ema ütles, et ultrahelis ei olnud probleemi näha. Seda nähti alles siis, kui poiss sündis. Arstid pole osanud perele selgitada, mis laps sündis vigasena.

Väärarenguga sündinud laste vanemaid on uuritud ja neid on küsitletud, kuid mingit ühist põhjustajat pole leitud.

Juhtumite puhul tuuakse paralleele kurikuulsa talidomiidiskandaaliga 1960. aastatel. Tookord määrati ravimit rasedatele hommikuse iivelduse vähendamiseks. Alles aastate pärast leiti, et talidomiid põhjustab lootel jäsemete ränkasid väärarenguid.

Prantsusmaa laste juhtumite puhul pole praegu leitud seost ei kemikaalide ega ravimitega.