Foto: Pixabay
Keha
6. november 2018, 18:46

Arstid selgitavad: miks on pidutsemise lehka nii raske maha pesta?

Oled ilmselt puutunud kokku järgneva olukorraga. Pidutsete koos sõbraga ja tarvitate ohjeldamatult alkoholi. Järgmisel hommikul käib ta põhjalikult duši all ja peseb hambaid – aga ometi lehkab hapukalt nagu õlletaara ladu. Või siis ... on su endaga juhtunud nii, et kõige kiuste krimpsutatakse sinu läheduses nägu ja märgitakse, et sa haised „rämeda pohmelli“ järgi. Miks see nii on, et pärast pidutsemist annab keha isegi pesemise järel lõhnaga alkoholi tarvitamisest märku? Ja kas napsutamist ja pohmelli on võimalik või mõistlik „välja higistada“?

BroBible vahendab, et dušist lihtsalt ei piisa, sest keha lagundab alkoholi viitega.

„Keha käsitleb alkoholi nagu mürki, aga maks suudab töödelda vaid umbes 0,3 liitrit õlut tunnis,“ selgitas kliiniline psühholoog ja sõltuvushäirete spetsialist John Mayer. Niisiis: kui oled joonud mitu jooki, siis läheb maksal tööga aega.

„Keha vabaneb ülejääkidest oksüdeerimiseks kutsutava protsessi abil, see lagundab mürgid väiksemateks osakesteks ehk etanaaliks, süsihappegaasiks ja veeks, mida keha suudab töödelda ja uriini, hingeõhu ja higi kujul väljastada,“ selgitas toitumisteadlane ja füsioloog Jim White.

Just higi on siinkohal märgatavam nähtus. Mayer selgitas, et joomine tekitab nahalähedaste veresoonte laienemist, mis tekitab õhetus- või kuumatunnet ja võib keha higistama ajada. Oluline on siinkohal märkida, et pohmelli ei saa välja higistada, nii eritub vaid alkoholi lehk. Õigupoolest võib treenimine ja higistamine süvendada keha dehüdreerumise probleemi ja ühtlasi järelnähtusid, nii et ole ettevaatlik.

Okei, aga miks haiseb higi ka tunde pärast joomise lõpetamist ikkagi liisunud õlle järgi?

„Mida suurema alkoholikoguse on inimene eelneval õhtul ära joonud, seda rohkem peab tema keha tegelema alkoholi oksüdeerimisega, mis toob kaasa rohkem lehkatekitavat etanaali,“ sõnas White (etanaal ehk atseetaldehüüd haiseb umbes nagu äädikas).

Peale selle, et lubame enam mitte kunagi nii palju juua – mida saame sellest haisust vabanemiseks teha?

„Kas ära joo, tee madala intensiivsusega trenni või taasta keha veevarusid. Veejoomine aitab alkoholi lahustada ja kehal seda kiiremini väljastada, mis tähendab ka seda, et kaob see tugev äädikalõhn,“ selgitas Mayer.