Foto: Pixabay
Keha
10. november 2018, 08:20

TUBAKAST VABAKS: 3 head nõuannet suitsetamisest loobumisel (8)

Suitsetamine tapab – nii vaimselt, füüsiliselt kui emotsionaalselt. Sisuliselt võtab see inimeselt enesekindluse, õnne ja enesehinnangu. Ja mida sigaret vastu annab? Mitte midagi. Ning nii suitsetamine kui selle mahajätmine on ikka ja alati eeskätt inimese peas kinni. GQ nõuanderubriigis pakkus terapeut välja asjalikku mõtteainet inimestele, kes soovivad suitsetamisest loobuda.

1. Me kujutame ette, et suitsetamine rahustab, lõõgastab, leevendab stressi ja igavust. Tegelikult: sa võtad ohtralt raha maksma suitsupaki ja tulemasina, lähed õue, seisad keset tänavat ja hingad tubakat kopsudesse. Siis lähed tagasi sisse, ise suitsu järgi lehates ja iseennast vihates. Päris stressirohke.

Nikotiin jõuab ajju 8 sekundiga ja tekitab dopamiini (aju virgatsaine, mis seotud naudingu ja lõõgastustundega) eritumist. 20 minutit pärast suitsu tegemist on dopamiini tase jälle langenud ja vaja oleks uut „laksu“. Just seepärast on pakis 20 suitsu, eksole.

Kui mõtled suitsule, siis tegelikult vajad vaid mõningaid pikki ja sügavaid hingetõmbeid. Mine õue ja hinga sügavalt sisse ilma sigaretita ning sa tunned end kohe paremini.

2. Suitsetamine ei leevenda igavust. Oled sa näinud suitsetajat, kes paistab olevat 100% oma tegevusele pühendunud ja seda täiel rinnal nautivat? Igavus on vaid mõtteseisund ja suitsetamine igavuse pärast on päris mõttetu argument. Kas keegi hakkaks endale heroiini süstima, lihtsalt selleks, et „midagi teha“?

Leia midagi, mida sa tõesti armastad ja millele saad pühenduda. Külasta viieks minutiks sotsiaalmeediat, vaata YouTube’is komöödiat või jalgpalli või tee endale tass kohvi.

3. Suitsetamine on komme, mida justkui raske muuta. Aga tegelikult muudetakse kombeid iga päev. Nii mõnedki inimesed juhivad ühel päeval Inglismaal autot vasakul pool ja järgmisel päeval mandril paremal pool teed. Keegi ei hakka autosõidu pärast iseendaga mingeid pikki vaimseid lahinguid pidama: inimene hingab sügavalt sisse ja haarab roolist. Kui lähed sellesse lahingusse mõttega „ma ei suuda“ või „see on liiga raske“, siis teedki asja enda jaoks raskeks ja põrgu jätkub. Pigem mõtle nii: „laseme käia“, „ma olen suitsust tugevam“ või „täna leian endale mingi tervislikuma kombe“.

Nõuanne: tunnista endale, et suitsetamisest loobumine saab olema raske, aga mõtle ka niimoodi: kopsuvähki põdeda on kindlasti palju raskem kui suitsetamist maha jätta.