Tervisele on kasulik kui iga päev liikuda, mitte kord aastaks maratoniks valmistumine. Foto: Vida Press
Hea nõu
27. november 2018, 12:05

APTEEKER SOOVITAB: 5 olulist valikut, mis hoiavad mehe tervena

Meeste tervisekuu november hakkab lõppema, kuid oma tervise eest peaks hoolitsema aasta ringi, paneb meestele südamele Euroapteegi farmatseut Heikko Tiits.  

“Eesti mehed ei ole väga suured tervise pärast muretsejad, mistõttu mitmed haigused avastatakse alles siis, kui probleemid on tõsised,” ütles Euroapteegi farmatseut Heikko Tiits ning lisas, et tervisemurede ennetamiseks saavad mehed ise palju ära teha ning liigse sekelduseta hoida end terve ja tegusana.

Liigu iga päev

Kõige alus on igapäevane regulaarne liikumine. “Paljud mehed harrastavad sporti ning teevad trenni, kuid kord või kaks aastas maratoniks valmistumine ei ole regulaarne liikumine. Iga päev tuleks võtta aega vähemalt pooletunniseks jalutuskäiguks, rattasõiduks, sörkjooksuks või muuks aktiivseks tegevuseks. See aitab hoida südame terve ja keha toonuses,” lausus Tiits.

Võta vitamiine

Et keha peaks haigustele vastu ja oleks jaksu iga päev tegus olla, tuleks immuunsust tugevdada ka vitamiinidega. Eriti sügisel ja talvel, mil organism on vastuvõtlikum nii kergetele külmetushaigustele kui ägedatele gripiviirustele, kerged on tekkima stress, närvilisus ja uneprobleemid

„Üheks tähtsamaks on D-vitamiin, mis lisaks muudele headele omadustele mängib olulist rolli ka immuunsüsteemi tugevdamisel. Väsimuse ja kurnatuse peletamiseks tasub võtta magneesiumi ning antioksüdantidest tulvil C-vitamiini. Mineraalidest soovitab Tiits meesterahvastele tsinki, millel on positiivne toime eesnäärmele ja viljakusele ning mis tugevdab ka immuunsüsteemi. 

Käi perearsti juures

Tiits soovitab mehel käia perearsti juures vähemalt kord paari aasta jookusl või siis lasta pereõel oma tervisenäitajaid kontrollida. “Isegi kui otseselt tervisemuresid ei ole, võiks lasta mõõta vererõhku, veresuhkru- ja kolesteroolitaset. Need on nn baasnäitajd, mis aitavad avastada võimalikud terviserikked juba varakult,” selgitas Euroapteegi farmatseut, kuid lisas, et loomulikult tuleks minna arsti juurde aga kohe, kui ilmneb mõni vaevus.

Üle 50aastased mehed peaksid aga Tiitsi soovitusel laskma kontrollida eesnääret, mida saab lasta vereprooviga testida nii perearsti kui ka meestearsti juures. “Samuti oleks selles eas hea kontrollida luutihedust ning pikaaegsed suitsetajad peaksid kindlasti kontrollima kopsude seisukorda,” lisas ta.

Toitu tervislikult

Tiits paneb meestele südamele, et peale liikumise tuleb tähelepanu pöörata ka teistele tervisliku eluviisi osadele. Alkoholi tuleb tarvitada mõõdukalt ja  süüa  tasakaalustatult. “Loomulikult on ideaalne, kui mees ei jooks üldse alkoholi ega suitsetaks. Kuid kui sellest loobumine on keeruline, siis võiks võtta eesmärgiks teha seda vähemalt mõõdukalt ja jätta endale nädalas vähemalt kolm järjestikust alkoholivaba päeva,” ütles Tiits. “Liigne alkohol tõstab vererõhku, koormab südant ning paisutab kehakaalu. “Tervislik toit aga aitab hoida keha vastupanuvõimet kõikidele haigustele, mistõttu kuulugu iga pere, mehe või naise toidulauale puu- ja juurviljad, kiudaineterikkad road ning vähemalt kolm tasakaalus toidukorda päevas,” lausus Tiits.

Hoidu traumadest

Kahjuks on ühed suuremaid meeste terviseriskid ka erinevad traumad ja liiklusõnnetused. Apteeker soovitab olla liikluses tähelepanelik, hoida  gaasipedaal ohjes ja telefon olgu roolis olles hoopis taskus.