Terviseameti hoone Tallinnas.Foto: Karin Kaljuläte/Ekspress Meedia
Eesti uudised
30. november 2018, 07:40

Täiendatud terviseameti kommentaariga.

Perearstid nimetasid aasta ämbriks ähvardava terviseameti (12)

Tallinna perearstide selts jätkab oma traditsioone ja nimetas aasta tegijaks perearsti Andres Lasna ja aasta ämbriks terviseameti, mis pikaaegselt, süstemaatiliselt ja ähvardava stiiliga teeb perearstide üle järelevalvet.

„Esmatasandi arstiabi korraldamisel on terviseamet käitunud jäiga karistusorganina ja ei ole püüdnudki leida toimivaid lahendusi reaalsetele probleemidel,“ seisab perearstide põhjenduses. Näitena tuuakse perearstide hiigelsuured nimistud, mille haldamine käib arstidele üle jõu, rääkimata noorte perearstide hirmust saada nimistu omanikuks, mis vajutaks pitseri arstiabi kvaliteedile.

„Selle tiitliga meenutame terviseametile ühte tema põhiväärtusi – olla pädev, abivalmis ja koostööle avatud asutus, kes aitab ekspertarvamustega kaasa oma tegevusvaldkondade probleemide lahendamisele.“

Aasta tegija tiitli pälvib tänavu perearst Andres Lasn. Tegu on noore, särasilmse ja analüütilise mõtlemisega perearstiga, kes tahab näha peremeditsiini arengus laiemat pilti. „Tema kirjatükid ja väljaütlemised on äratanud palju arutelusid nii perearstide ringis kui ka tervishoiu korraldajate hulgas.“

Tiitlite saajate valimiseks korraldas Tallinna perearstide selts küsitluse perearstide hulgas. Kui aasta tegija tiitlile oli üsna tasavägine võistlus kolme kandidaadi vahel, siis ämber valiti ülekaaluka enamusega.

Terviseamet: oleme hoolivad ja lähtume patsientide muredest

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo hinnangul on positiivne, et terviseameti tegevused patsientide huvide kaitsmisel on leidnud tunnustust.

„Kindlasti oleme hoolivad ja lähtume patsientide muredest. Oleme alati püüdnud nii perearstide kui teiste meie koostööpartnerite puhul esmajoones mõista probleemi olemust ja leida koostöös lahendusi. Meie eesmärk ei ole karistada, vaid aidata nii inimesi kui teenuse osutajaid,“ ütles terviseameti peadirektor Merike Jürilo.

„Olime tõesti sel aastal sunnitud tegema kahele Tallinna perearstile ettekirjutuse, sest nad kategooriliselt keeldusid patsiente oma vakantsesse nimistusse lisamast. Kindlasti ei saa me statistikat vaadates rääkida ei ähvardavast ega jäigast käitumisest. Seda enam, et üks on Eestis seadusevastane tegevus ja teine ei ole meie tegevuspõhimõtetega kooskõlas. Oleme ka palju saanud tunnustust erinevalt perearstidelt, et oleme leidnud paindlikke kliendist ja arstist hoolivaid lahendusi.“

Jürilo sõnul on esmatasandi arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi osas kindlasti veel arenguruumi ja sellega tuleb tegeleda paljude erinevate osapoolte koostöös.