Lapsele on vahel keeruline selgitada, miks on vaja veresuhkrut jälgida ja insuliini süstidaFoto: Vida Press
Lapsed
13. detsember 2018, 12:34

ABI DIABEEDIGA LASTELE: riik hakkab uuest aastast tasuma kaasaegsete insuliinipumpade eest

Alates 1. jaanuarist hakkab riik hüvitama lastele 90% ulatuses kaasaegseid insuliinipumpasid, mis oskavad nahaaluse sensori abil ise veresuhkrut määrata ja vajadusel insuliini süstida.

Tervise- ja tööminister Minister Riina Sikkuti sõnul aitab see muudatus paljusid peresid. „Lapsele võib olla keeruline seletada, miks tema veresuhkru jälgimine ja vajadusel insuliini süstimine on elulise tähtsusega. See tekitab kogu perele ärevust ja stressi,“ ütles minister Riina Sikkut. „Seepärast on mul äärmiselt hea meel, et tulevast aastast on võimalik haigekassal hüvitada lastele kaasaegseid insuliinipumpasid, mis muudavad diabeetikutest laste haigusega toimetulekut kergemaks ja annavad ka vanematele kindlustunde, et lapse veresuhkur on kontrolli all.“

Haigekassa tasub edaspidi 90% kuni 4-aastaste laste ühe insuliinipumba eest. 5-18- aastaste laste puhul tasub haigekassa 90% ühe pumba eest viie aasta jooksul või kui olemasolev seade ei ole töökorras, siis ühe pumba eest nelja aasta jooksul.

Varem haigekassa poolt rahastatud vanema sensoriga insuliinipumba mudeli soodusmäär tõuseb samuti 90 protsendini. Haigekassa toetab ka diabeediraviks vajalike lisatarvikute soetamist.