Vanemaealised peaksid võtma vitamiine ja mineraale, sest sageli toituvad nad ühekülgselt ja viibivad rohkem siseruumides. Foto: Vida Press
Keha
19. detsember 2018, 13:40

APTEEKER SOOVITAB: need tervist toetavad vahendid sobivad eaka inimese kingikotti

Eakale inimesele pole vaja kinkida mõttetuid vidinaid, vaid seda, millest tal on ka päriselt kasu.  Südameapteegi proviisor Anu Hoop pani kokku mõned tervislikud kingiideed.

Eakamatele sobib hästi teha tervist toetavaid kingitusi nagu näiteks vitamiine ja mineraale. Eakatel on eelkõige oluline toetada ja parandada ainevahetust ning aeglustada vananemisega seotud protsesse. Eakad  pole enam füüsiliselt nii aktiivsed, nad veedavad rohkem aega siseruumides, neil on rohkem tervisehädasid ja nad tarvitavad sageli ravimeid. Sageli toituvad eakad ühekülgselt.

Silmavitamiinid nägemise turgutamiseks

Silmavitamiinid kuluvad igale eakale marjaks ära. “Silmad on meie üks kallimaid varasid ja nende eest tuleb hoolitseda,” paneb Anu Hoop  südamele. Tema hinnagul on eriti head komplekspreparaadid, mis sisaldavad kõike vajalikku silmade terviseks. “Antioksüdandid C-, E- ja A- vitamiin, samuti tsink, seleen, luteiin ja oomega 3-rasvhapped turgutavad nägemist. ” A-vitamiin hoiab silma limaskesta niiskena, kaitstes seda sel viisil bakterite ja infektsioonide eest.  Vitamiin on hea ka hammastele ja näonahale.

Kaltsium ja magneesium lihaste ja luude tugevdamiseks

Vanemaealistel on suurenenud kaltsiumi, magneesiumi ja D-vitamiini vajadus. Proviisori sõnul on nende luud hapramad ja võivad kukkudes kergemini murduda. Eakamaid ohustab sageli ka luude hõrenemine ehk osteoporoos, eriti naisi. Kaltsiumipuudus võib neil põhjustada unetust, jalalihaste jõu nõrgenemist ja lihastõmblusi. 

Kaltsiumi imendumiseks on vajalik D-vitamiin. “Seda, kas D-vitamiini on organismis piisavalt, tasub lasta üle kontrollida,” soovitab Hoop. Kaltsiumi imendumine organismis on seotud ka magneesiumiga. Kui kaltsium aitab lihastel kokku tõmmata, siis magneesium on selleks, et lihas saaks lõõgastuda. Magneesium on seotud ka närvisüsteemiga - see aitab stressiga toime tulla ja  on äärmiselt vajalik südametöös.

D-vitamiin terve ja õnnelikuna püsimiseks

Päikesevitamiini on vaja kõigile, aga eriti eakatele. Tegelikult sünteesib keha D-vitamiini nahas UV-kiirguse abil ise, kuid kahjuks on päikeselist aega Eestis vähe, eriti talvekuudel. “Eakatele on D-vitamiin aktuaalne juba seepärast, et vananedes ei suuda nende nahk enam vitamiini tõhusalt toota,” selgitab  Hoop. Ta lisab, et vanemas eas inimesed hoiduvad sageli päikese eest ning kipuvad rohkem olema siseruumides.

D-vitamiin mõjutab lihaste tervist ja selle kaudu ka tasakaalu - seega aitab  vitamiini piisav tase organismis vähendada ka kukkumise- ja luumurdude riski. Lisaks tugevdab vitamiin immuunsüsteemi.

Nüüd, külmal ja pimedal ajal kimbutavad inimesi hingamisteede haigused ja  suur väsimus. “D-vitamiin aitab kõige sellega toime tulla,” räägib Hoop, kes soovitab D-vitamiini võtta kindlasti septembrist-aprillini ehk kõikidel nendel kuudel, mille eestikeelses nimes on r-täht. Vanemaealised võiksid D-vitamiini tarvitada aasta ringit. Eriti need, kes viibivad suvel vähe õues.