Narkomaanid ja inimesed, kes nendega ühel või teisel viisil kokku puutuvad, saavad vajalikke juhtnööre sõltuvusega toimetulekuks TAI portaalist. Foto: SWNS.com / Scanpix
Terviseuudised
20. detsember 2018, 07:33

Tervise arengu instituut uuendas narkootikumide infolehte

Tervise Arengu Instituut (TAI) uuendas veebilehte, mis koondab ühte kohta info narkootikumide kohta ning juhatab abini meelemürkide tarvitajad kui inimesed, kes nendega mingil viisil kokku puutuvad. 

Endiste ja praeguste narkootikumide kasutajate kaasabil sündinud veebilehele narko.ee on koondatud info abi- ja ravivõimaluste kohta neile, kes soovivad narkootikumide tarvitamisest loobuda. Lisaks on portaal mõeldud ka lähedastele ja üldsusele, kes saavad infot selle kohta, kuidas erinevad narkootilised ained mõjutavad organismi, millised on narkootikumidega seotud müüdid ning kuidas sotsiaalse survega hakkama saada.

"Kuigi eelistame, et inimesed ei tarvitaks uimasteid üldse, on reaalsus siiski see, et narkootikumide tarvitajad on meie keskel olemas ja paljud neist ei ole valmis sellest loobuma," ütles TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise keskuse juhataja Aljona Kurbatova. "Narko.ee veebis anname ka neile nõu, kuidas vähendada riske, mis tarvitamisega kaasnevad – siit leiab muuhulgas infot kahjude vähendamise keskustes pakutavate teenuste kohta."

narko.ee portaal Foto: Ekraanitõmmis

Kurbatova sõnul nõuab narkootikumidest loobumine ja tervisekäitumise kohandamine suurt motivatsiooni ja aega, tagasilöökidest ei tohi heituda ning sageli tuleb otsida välist abi. „Kui narkootikumidest loobumine on seotud sisemise vajaduse ja sooviga muutuda, on loobumisotsus kindlam ja tulemus püsivam." Ta lisas, et oluline on ka lähedaste ja kogukonna tugi. "Sõltuvus narkootikumidest on haigus ja seda saab ravida."

Narkootikumide tarvitajate abistamiseks on TAI sellel aastal koostöös Põhja prefektuuriga loonud ka kaks uut pilootprogrammi. Programmis VALIK pakutakse nõustamist kanepitarvitajatelele ning programm SÜTIK annab politseile võimaluse suunata narkootikumide tarvitamisel või väikeses koguses omamise tõttu kinni peetud narkootikumide tarvitajaid karistuse asemel tugiisiku programmi. Samuti on võimalik programmiga liituda omal algatusel. Mõlemas programmis osalemine on tasuta ja vabatahtlik