Meditsiiniringkonnad kritiseerivad üksmeelselt Antti Heikkilä raamatut.Foto: Vida Press
Uudised
20. detsember 2018, 15:19

VALE JA OHTLIK? Soomes korjati müügilt arsti kirjutatud nõuanderaamat (1)

Soome S-grupp otsustas korjata müügilt ortopeed-traumatoloog Antti Heikkilä kirjutatud teose „Lääketön elämä", kuna meditsiiniringkonnad peavad selle sisu valeks, isegi ohtlikuks.

Antti Heikkilä annab raamatus nõu, kuidas tema arvates saab vältida või ravida haigusi. Kuid tema suvel ilmunud raamatut on meditsiiniringkondades tugevalt kritiseeritud, millest on kirjutanud ka Helsingin Sanomat. Väidetakse, et raamatus on kümneid vigu ja teadusuuringute valesid tõlgendusi. 

Näiteks ütles professor Timo Strandberg, et Heikkilä väited, nagu oleks munast suur kasu depressiooni korral, ei põhine teadusuuringutel. Raamatus väidab Heikkilä samuti, et teatud vähiravi on küsitav.

Ebateaduste vastu võitlev professor Juhan Knuuti kirjutas juba oktoobris oma blogis, et raamat pakub lahendusi kõikvõimalikele haigustele, kuid tema arvates on paljud raamatu kesksed väited valed, isegi inimestele ohtlikud, kirjutab Iltalehti.

S-grupi juht ütles majandusajalehes Talouselämä, et nad on jälginud teemat ja nägid, et meditsiiniringkonnad kritiseerivad üksmeelselt raamatu sisu ja ütlevad, et see ei pea paika. Seetõttu leidiski S-grupp, et on mõistlik raamat müügilt  ära võtta. (S-gruppi kuulub näiteks Prisma).
Antti Heikkilä on kommenteerinud S-grupi otsust oma blogis ja kutsub üles kaubandusketti boikoteerima.