Ravimid saavad unikaalse koodi, mida kontrollitakse enne selle müümist. Foto: Erakogu
Uudised
27. detsember 2018, 10:51

Käivitub ravimite ehtsuse kontrolli süsteem, et eristada neid võltsravimitest (5)

Alates 9. veebruarist 2019 käivitub Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides, samuti Norras ja Šveitsis ravimi ehtsuse kontrolli süsteem. Kõik Euroopas toodetud retseptiravimid peavad hakkama kandma unikaalset koodi.

Ravimite kontrollimise peamine põhjus on  nende eristamine võltsravimitest. Üleeuroopaline süsteem koondab teavet kõigi ravimite turvaelementide kohta. Eestis hakkab andmekogu süsteemi haldama Ravimite Ehtsuse Kontrolli SA (REKS).

“Kõik Eestis tegutsevad jae- ja haiglaapteegid ning hulgimüüjad peavad alates järgmise aasta 9. veebruarist ühinema ravimite ehtsuse kontrolli süsteemiga ning olema valmis ravimipakendeid kontrollima. Alates sellest hetkest kontrollitakse ravimit patsiendile müües või haiglas kasutusele võttes pakendil unikaalset koodi, mille järel see deaktiveeritakse. Seda koodi uuesti kasutada ei saa,” selgitab Euroopas võltsravimite direktiivi rakendamist REKSi juhatuse esimees Raul Mill.

Selle aasta novembrist algas Eestis võltsravimite ehtsuse kontrolli süsteemi piloteerimine valitud Benu Apteek Eesti OÜ ja Terve Pere Apteek OÜ apteekides, Magnum Logistics OÜ hulgimüügilaos ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA haiglaapteegis.

Praegu ei ole Euroopas müüdavatel retseptiravimite pakenditel turvaelemente, mistõttu ehtsate ja võltsravimite pakendid võivad näida ühesugused. Võltsravimid on üha paremini kättesaadavad – neid on võimalik osta ilma retseptita ja sageli müükase neid odavamalt.

WHO andmetel sureb igal aastal võltsravimite tõttu maailmas ligi miljon inimest. Hinnanguliselt kasvab võltsravimite osakaal 10% aastas.  Praegune võltsravimite statistika on vaid juhuslike operatsioonide käigus avastatu tulemus. “Kuivõrd ühtset kontrollisüsteemi pole senini olnud, ei tea tegelikult keegi täpselt võltsravimite leviku ulatust. Kindel aga on see, et see arv on kindlasti suurem, kui senine juhuslikult leitud statistika on suutnud tuvastada,” tõdeb Mill.