Kui vestluseks valida vale aeg, kisub jutt kergesti kiiva ja võib tekkida tüli. Foto: Vida Press
Meeled
8. märts 2021, 06:00

ÄRA TEE NEID VIGU! Kaks levinud eksimust, mida teevad isegi kõige harmoonilisemad paarid

Õpi hoiduma halbadest suhtlemiskommetest: nii ennetad möödarääkimisi, solvumisi ja konflikte.

Isegi kõige harmoonilisemad paarid võivad enese teadmata teha suhtlemisapse, kirjutab portaal Kodus.ee. Halvad suhtlemismaneerid võivad olla vaevumärgatavad, nii et need ei põhjusta kohe mingit konflikti, ent kui neid tuleb ette üha sagedamini, hakkavad kaaslased teineteisest kaugenema.
Siin on paar levinud suhtlusviga, mida võib ette tulla isegi väga lähedastel kaaslastel.

Valid vestluseks vale aja

Kui kõneluseks valitakse vale aeg, näiteks siis, kui kaaslane vaatab telekat või kiirustab tööle, pöörab keskustelu valesse suunda. Inimene, kellega suhelda tahetakse, on ärritunud, aga rääkijale tundub, et temast ei tehta välja.

Seega on tark alustada küsimusega "Kas sul on praegu aega minuga rääkida?". Alati tasub lisada, millest sa rääkida tahad, sest siis saab kaaslane otsustada, kas asjaga annab oodata või mitte.

Tõsisemateks jutuajamisteks on hea valida aeg, kui te mõlemad tegelete millegi vähem tähtsaga ja teineteisele silma ei vaata, näiteks sõidate autoga või jalutate. Kuna siis olete mingi suvalise tegevusega ametis, on olukord pingevabam ning on kergem avameelne olla.

Alustad kurjakuulutavalt

Just naistel on komme oma juttu sisse juhatada lausetega "Ära nüüd vihasta..." või "Ma tean, et see sulle ei meeldi, aga...". Psühholoogid arvavad, et põhjus, miks naistel on raske kohe asja kallale asuda ja välja öelda, mis neid vaevab, on selles, et neile meeldib vähimagi probleemi lahkamiseks pinda ette valmistada, kuid meestele annab selline sissejuhatus signaali, et tuleb valmistuda kaitseks. Kui mees kuuleb sellist ettevalmistavat ütlemist, valmistub ta naisega võitlema isegi siis, kui jutuks tuleb ainult tema auto laenamine poeskäiguks. Siin tasub proovida peenetundelisemat lähenemist, näiteks: "See pole küll midagi erilist, aga mis sa arvad, kui läheksime/teeksime..."