Nutimaailm, kus kõik juhtub liiga kiiresti ja on liialt värviline, on igati ülestimuleeriv ja seega ohtlik. Foto: Vida Press
Lapsed
15. jaanuar 2019, 11:48

PERETERAPEUT: laste sõltuvus nutimaailmast tekib uskumatult kiiresti (1)

Nutimaailm on paeluv ja tekitab sõltuvust nii täiskasvanutel kui ka lastel. Eriti ohustab nutiseadmete liigne kasutamine muidugi lapsi.

"Lapse aju eripära on tundlikkus ja ülikiire areng," kirjutab ERRi portaalis pereterapeut Meelike Saarna.

"Kui vanem teadvustab lapse aju tundlikkust erinevate mõjude osas, on tal kergem mõista, et nutimaailm, kus kõik juhtub liiga kiiresti ja on liialt värviline, on igati ülestimuleeriv ja seega ohtlik. On neuroteaduslik fakt, et nutiseade tekitab ajus kokaiinidoosi saamisega sarnase dopamiinipillerkaari (Kaur Riisma väljend) ja sõltuvus sellest tekib uskumatult kergesti.

Neuroteadlane Jaan Aru ja paljud teised spetsialistid on meedias korduvalt rõhutanud, kui oluline on arvestada aju n-ö loomuliku mõnuprintsiibiga: kui on olnud mõnus, siis aju tahab seda veel ja veel. Liiane nutiseadmete kasutamine tekitabki just selle olukorra, ja mõnus suplev aju ei taha kuuldagi pingutamisest, keskendumisest, tähelepanu koondamisest, enesekontrollist… "

Mida lapsevanem saab teha, et lapse elus valitseks tasakaal ja temast ei saaks nutinarkomaan, loe pikemalt  ERR-i uudisteportaalist.