PERHi uus rinnavähiteemaline teavituskampaaniaFoto: Ekraanitõmmis
Terviseuudised
18. jaanuar 2019, 17:28

ŠOKIKAMPAANIA: mehed, saatke naised hooldusesse! (4)

Sel nädala alustas Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) rinnavähiteemalise teavituskampaaniaga, milles kutsub mehi naise tervisest hoolima ning viimased sõeluuringutele saatma. Reklaamklipp on internetikommuunis „Virginia Woolf sind ei karda!“ (VWSEK) kriitika osaliseks saanud, kuid PERHi hinnangul tavapäratu lähenemine töötab. 

"Seni ei ole rinnavähiteemalised teavituskampaaniad piisavat mõju avaldanud ning seetõttu otsustasime läheneda teemale uue ja ehk ka üllatava nurga alt," ütles PERHi kommunikatsioonispetsialist Stina Eilsen. 

Ta lisas, et koostöös loovagentuur Vurriga kaaluti erinevaid viise, kuidas väikese eelarvega võimalikult suurt tähelepanu rinnavähi teemale pöörata ja otsustayi naisi kõnetada meeste kaudu.

"Uuringud näitavad, et mees jõuab sageli arsti juurde naise käekõrval. Meie kampaania keerab teema teistpidi ning tuletab meestele meelde, et aeg on hoolida naiste tervise eest ning omalt poolt soovitada naistel kontrolli minna," rääkis Eilsen. 

PERH alustas kampaaniaga sel nädalal. "Vaadates vastukaja ja tehtud broneeringuid, näeme, et selline lähenemine on end juba õigustanud," ütles Eilsen. 

Voliniku heakskiit

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Liisa Pakosta kiitis PERHi lähenemise heaks ning kirjutas VWSEK Facebooki grupis kampaaniat puudutava postituse alla kommentaariks: "Nagu näha, saab sooteemades piireületav reklaam alati väga palju tähelepanu ja just seepärast neid tehaksegi. Šokireklaami on alati tehtudki selleks, et inimesed teemast rääkima hakkaksid."

"See, et pooled naised ei tule elutähtsatele sõeluuringutele kohale on tegelikult väga suur probleem ja ma ei tormaks kohe hukka mõistma neid, kes seniste viisakate kutsete, mis pole soovitud tulemust andnud, kõrval proovivad ka rohkem närvidel mängida," lisas Pakosta. 

"Kuna me kõik oleme ilmselt tundnud mõnda või mitut imelist naist, kes on surnud rinnavähi tõttu, siis ma isiklikult arvan, et see pingutus väärib vajadusel ka närvekõditavamat lähenemist."

Sõeluuringule on kõik oodatud

Rinnavähk on üks sagedasematest naistel esinevatest pahaloomulistest kasvajatest, mis varakult avastades on väga hästi ravitav. Eestis on rinnavähi avastamiseks sõeluuring, mis katab kindlaid vanusegruppe, siiski avastatakse rinnavähki ka väljaspool seda eagruppi.

"Regionaalhaiglasse saavad pöörduda lisaks sõeluuringule ka need naised, kes jäävad sõeluuringu vanusegrupist välja, rinnakontrolli saab tulla igas vanuses ja ka ilma saatekirjata. Paraku kasutatakse mõlemat võimalust väga vähe ning seda erinevatel põhjustel – teadmatusest, ükskõiksusest, hirmust jms," rääkis Eilsen. 

Samuti on rinnakontrolli oodatud mehed, sest rinnavähki esineb ka neil.