Ema ei mõista, kust laps või pakasega puugi saada. (Pilt on illustratiivne)Foto: Vida Press
Lapsed
23. jaanuar 2019, 12:45

ERAKORDNE LUGU: ema leidis lapse kaelalt puugi, väljas paukus 20kraadine pakane (14)

Varsinais-Suomi maakonnas elav Jemima Sarri silitas üleeile  kolmeaastase tütre Mea pead ja märkas kaelal midagi imelikku. Ei või olla, kas tõesti puuk?

Ema nägi sel esmaspäeval lapse kaelal musta täppi, aga kui ta üritas seda kätte saada, siis ta märkas, et see ju elab, kirjutab Iltalehti kummalisest juhtumist.  Ema imestas, kas see võib tõesti olla puuk. Kätte ta seda ei saanud.

Kuna Jemima polnud enne puuki eemaldanud, läks ta haigla erakorralise meditsiini osakonda. Meditsiiniõde ei tahtnud algul lugu uskuda, aga siis vaatas lapse kaela ja nägi – ongi puuk.

Leiu teeb eriliseks seik, et Soomes paukus üleeile 20kraadine pakane ja maas on palju lund.

Ema ei mõista, kust võis laps puugi saada. Nad elavad kortermajas ja pakase tõttu püsisid toas. Ema arvab, et pahalase võis tuppa tuua koer – neil on 18nädalane kutsikas. Naine vaatas koera üle, aga temalt puuke ei leidnud.

Helsingi ülikooli professori Olli Vapalahti arvates on puugileid praegusel aastaajal väga erandlik. Aga ta kinnitas pildi järgi, et tegemist on tõesti puugiga.

Professor selgitab, et sellise pakasega ei ole puuke, külmad talved on puukidele üks raskemaid aegu. Puuk vajab eluks teatud niiskust ja temperatuuri. Puugil peab olema mingi peidupaik, mis kaitseb nii liigse kuiva kui ka pakase eest.

Professori arvates võiks puuk sellise külmaga ellu jääda põhimõtteliselt kuskil puukuuris või maamajas, aga korrusmajad on neile liiga kuivad.

Vapalahti peab samuti võimalikuks, et puugi tõi tuppa koer, kui ta võis liikuda kuskil, kus oli peidus puuk.

"See on küll huvitav juhtum," tõdeb Vapalahti.