Haiguse pikkus sõltub ka sellest, kas ja kuidas inimene hakkab ennast ravima. Foto: Vida Press
Hea nõu
11. veebruar 2019, 06:00

PEREARST PANEB SÜDAMELE: haigena võta aeg maha ja pühendu enda ravimisele! (1)

Haigena on ainus mõte – kuidas ruttu terveks saada? Confido erameditsiinikeskuse perearst Elmira Mamedova rõhutab, et esimestel külmetuse päevadel on väga oluline aeg maha võtta ja pühenduda enda ravimisele.

„Ravimine ei tähenda kindlasti seda, et kohe peab ravimeid tarvitama hakkama. Tuleb lihtsalt puhata ja juua piisavalt,“ selgitab arst. „Kindlasti tuleb juua piisavalt vett ja soojasid jooke. Vastavalt kaebustele peab loputama ka nina, kuristama kurku ja sisse hingama sooja auru. Võib minna sauna või sooja vanni, kuid siis peab hoiduma hilisemast külmetamisest. Kuid palavikuga ei ole soe vann ega saun soovitatavad.“

Mamedova sõnul tuleks käsimüügiravimite tarvitamist kaaluda alles siis, kui rahvameditsiini võtted ei toimi või kaebused on muutunud liiga häirivaks. „Apteegis on müügil pulbreid, milles on eri ravimite komponente. Pulber lahjendatakse vees ja juuakse. Tihti tarvitavad seesuguseid pulbreid inimesed, kes käivad haigena tööl edasi. Need preparaadid annavad petliku tervenemistunde. Tegelikult ei ole inimene haigusest paranenud ja tööl käimisega kurnab ta organismi ja hooti tekivad lühikeste vahedega jälle haigusnähud. Põdemise aeg pikeneb ja suureneb tüsistuste tekkimise risk.“ Mamedova hoiatab, et end ei tasu petta.

Doktor Mamedova ei keela gripiteesid ega pulbrisegusid tarvitamast, kuid võimalusel tasuks neid vältida. „Kui inimene on haigestunud enne tähtsat esinemist või koosolekut, võib pulbrisegust abi saada, et see üks päev tööl üle elada. Edaspidi tasub siiski aeg maha võtta ja pühenduda tervenemisele.“

Kui ka käsimüügiravimitest pole abi, tuleb kindlasti minna perearsti vastuvõtule.

Haigena jää töölt koju

„Kiires nüüdisühiskonnas kipuvad paljud inimesed esimestel haiguspäevadel pigem tööl käima. Mõni käib tööl seni, kuni haigus on üle läinud,“ tõdeb perearst. Kuna immuunsüsteem keskendub haiguse ajal organismi tervendamisele, on arsti arvates väga halb mõte sundida niigi nõrgenenud organismi ajama ka pingelisi tööasju.

„Haigestumise korral on rangelt soovitatav võtta haigusleht. Ma mõistan, et rahalistel või töökorralduslikel põhjustel ei saa seda alati teha. Olen oma töös aga näinud, et patsiendid saavad õnneks peale haiguslehe võtmise ka muul moel koju jääda – kas on tööandja silma kinni pigistanud või võetakse välja kasutamata puhkusepäevad. Tulevikus loodan näha siiski rohkem mõistvaid tööandjaid, kes peavad oluliseks töötajate tervist, et inimesed ei peaks kartma töölt eemale jäämist.“

Külmetushaigus kestab keskmiselt 1–3 nädalat. „See oleneb mitmest tegurist, nagu kaasuvad kroonilised haigused ja inimese arusaam haigusest – kas ja kuidas hakkab ta ennast ravima. Haigust mõjutab ka stress jm. Näiteks krooniliste hingamisteede haiguste puhul võib köha kauem kesta ja külmetushaigus venida, kui inimene on kaua stressis olnud,“ selgitab tohter.

Haigestumist saab vältida tervisliku eluviisiga

Kuidas külmetushaigusi ennetada? Perearst ütleb, et ennekõike tuleb hoida toidulaud tervislik ja tasakaalustatud, sest siis saab organism söögist vajalikud vitamiinid ja mineraalained kätte. Kasuks tuleb regulaarne kehaline aktiivsus. „Piisab 30 minutist tempokast kõnnist päevas, mis kiirendab pulsisagedust ja paneb hingeldama,“ ütleb doktor Mamedova. „Füüsilise aktiivsusega vabanevad ajus endorfiinid, mis lõõgastavad ja aitavad võidelda kiirest elutempost põhjustatud stressiga,” selgitab ta.

Kuid peale liikumise ja toitumise peaks haigestumise vältimiseks jälgima ka muud. „Uni võiks olla 7–8 tunni pikkune. Alkoholiga ei tohiks liialdada. Suitsetajatel soovitan kaaluda suitsetamisest loobumist,“ loetleb tohter.

„Palju on vaieldud C-vitamiini üle – kas seda peaks juurde võtma või mitte? C-vitamiin on oluline antioksüdant ja mikroelement, millel on oluline osa immuunsüsteemi toimimisel. Kuid uurimistöödes on vastakaid arvamusi, kas C-vitamiini võtmine lühendab haigusperioodi. On leitud, et tervele inimesele piisab sellest C-vitamiini kogusest, mida ta saab tasakaalustatud toitumisega. C-vitamiini soovitatakse juurde võtta siis, kui menüü on piiratud või ühekülgne, kui suitsetatakse või kui kehaline koormus on suur,“ selgitab perearst.

Millal peaks külmetushaige perearsti juurde minema?

* Tugeva ninakinnisuse ja kõrvade lukustunde korral, kui ninaloputused ja ninaneelu tursevastased vahendid ei anna tulemust.

* Tugeva kurguvaluga, kui soojad joogid, mesi, kurgupastillid või -pihused ei aita.

* Kui auru tegemisel (võimalusel 4–5 korda päevas) püsib köha kuiv või röga on tihke ja seda on raske välja köhida. Väga head rögalahtistid on näiteks Islandi sambliku või põdrasambliku tee. Neil on väga kibe maitse, kuid meega saab seda veidi mahendada. Enamasti juuakse sellist teed üks klaas päevas.

* Kui kõrge palavik (üle 38,5 kraadi) on püsinud juba kolm päeva.

* Vajadusel küsi nõu perearsti nõuandeliinilt 1220.

Allikas: Confido erameditsiinikeskuse perearst Elmira Mamedova