Leetrite eest kaitseb vaid vaktsiin. Foto: Vida Press
Keha
14. veebruar 2019, 18:06

LUGEJA LEETRITEST: hõljusin teadvuse ja teispoolsuse piiril, keha oli kohutavates valudes (55)

Arstid hoiatavad, et leetrid pole ohutu lastehaigus. Seda teavad need, kes on seda põdenud. Oma kogemusest kirjutab Õhtulehe lugeja, kes rõhutab: "Uskuge, see pole kerge haigus."

"Olen lapsena leetrid läbi põdenud, tean, kui raske see oli. Olen sündinud aastal 1957, õde oli aasta vanem, mõlemad olime haiged, ka naabrite lapsed põdesid seda. Meil olid vist kogu küla lapsed haiged.

Oma mälestustes olin teadvuse ja teistpooluse piiril, hõljusin kuskil mujal, keha ja lihased olid kohutavates valudes ja kui ärkasin, siis ema kogu aeg minu meelest andis mulle mingeid tablette, mis haisesid nagu mürk. Ka nüüd hiljem, kui tablette pean võtma, siis tuleb sama maitse suhu ja lööb ninasse ja sellest ajast peale ei suuda ma vastikustundeta tablette neelata. Uskuge, see ei ole kerge haigus."

Aitab vaktsiin

Kõige olulisem leetritesse nakatumise vältimiseks on laste õigeaegne vaktsineerimine, soovitab Terviseamet. Leetrite-vastast immuniseerimist alustati Eestis 1967. aastal. Alates 1994. aastast võeti kasutusele leetrite-mumpsi-punetiste liitvaktsiin, millega algul vaktsineeriti ainult aastaseid lapsi. Alates 1997. aastast manustatakse vaktsiini teine annus 13-aastastele lastele.