HI-viirus mikroskoobi allFoto: AFP/Scanpix
Maailm
5. märts 2019, 17:23

LOOTUS TULEVIKULE: juba teine inimene raviti HIVist terveks (2)

Üks Suurbritannia patsient on arstide kinnitusel HIVist vaba, vahendab ajakiri Nature. Viirus taandus aga hoopis vähiravi tulemusel, mistõttu ei hakata seda HIVi nakatunute suhtes siiski massiliselt kasutama.

Patsient, kelle nime ei avaldata, hüüdnimega „Londoni patsient“ sai HIVi diagnoosi 2003. aastal ning võttis ka vastavaid ravimeid. 2012. aastal avastasid arstid tal Hodgkini lümfoomi. Viimase raviks kasutasid arstid nii keemiaravi kui tüvirakkude siirdamist. Tüvirakud siirati inimeselt, kel on HIV-resistentsus.

Nüüd pole „Londoni patsient“ juba poolteist aastat HIVi ravimeid võtnud ning näib, ehkki arstid ei kiirusta seda lõplikult kinnitama, et ta on viirusest tõepoolest puhas. Testid ei tuvasta seda tal juba ammu. See on teine kord, mil vähiravi saanud patsient lisaks vähile ka HIVist vabaneb. 12 aastat tagasi juhtus see tänu luuüdi siirdamisele.

Arstid rõhutavad siiski, et vähiravi jäägu vähiraviks. See on liiga karm ja agressiivne meetod, et sellega nüüd massiliselt HIViga nakatunuid ravima hakata. Vastavate rohtudega saab viirust tänapäeval väga edukalt kontrolli all hoida, hakata igale HIVi põdevale inimesele siirdamisi tegema oleks liiga riskantne. Ravimite abil võivad HIVi nakatunud inimesed praegusel ajal kaua elada. Küll aga annab see lootust tulevikuks. Vähiraviga HIVistki vabanenud „Londoni patsient“ on aluseks edaspidisele HIVi ravimite väljatöötamisele ja uuringutele.