Selle aasta kahe kuuga on Eestis registreeritud 108 puukborrelioosi haigusjuhtu, puukentsefaliiti sel aastal veel registreeritud ei ole.Foto: Urmas Tartes
Hea nõu
27. märts 2019, 11:42

VALMISTU PUUGIHOOAJAKS! Ohtliku entsefaliidi vastu kaitseb vaid vaktsineerimine (7)

Terviseamet tuletab melede, et puukentsefaliit on tõsine ja ohtlik haigus, mille vastu tagab kaitse vaid vaktsineerimine. „Kui praegu esimene süst ära teha, saab inimene korraliku kaitse haiguse eest suve alguseks,“ ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko.

„Puukborrelioos ja puukentsefaliit on Eestis endeemiliselt ehk pidevalt levinud haigused, millest puukentsefaliidi vastu on end võimalik vaktsineerida. Puukentsefaliit on tõsine ja ohtlik haigus,“ ütles Irina Dontšenko, kelle sõnul tuleks võimalusel puukentsefaliidi vastu end vaktsineerida juba varakevadel. „Kui praegu esimene süst ära teha, saab inimene korraliku kaitse haiguse eest suve alguseks.“

Täielik puukentsefaliidivastane vaktsineerimine koosneb kolmest süstist: kaks esimest süsti, mis annavad üheks hooajaks piisava immuunsuse, tehakse 1–3-kuulise vahega, kolmas kuni aasta hiljem. Seejärel on kaitset vaja iga 3-5 aasta tagant kordussüstiga uuendada.  Vaktsiini eest tuleb inimesel endal tasuda. 

Puukentsefaliiti haigestumine püsib Eestis stabiilsena, kuid  kasvanud on haigestumine puukborrelioosi – eelmisel aastal registreeriti puukentsefaliiti haigestumist 85 ja puukborrelioosi 2284 korral, 2017. aastal olid vastavad näitajad 87 ja 1963.

Eesti keskmisest kõrgema haigestumisega piirkonnad olid puukentsefaliidi puhul Saaremaa, Hiiumaa ja Läänemaa ning puukborrelioosi puhul Saaremaa, Hiiumaa ja Pärnumaa.

Puukborrelioosi avastatakse aasta ringi

Selle aasta kahe kuuga on Eestis registreeritud 108 puukborrelioosi haigusjuhtu, puukentsefaliiti sel aastal veel registreeritud ei ole.

Puukborrelioosivastane vaktsiin puudub, kuid haigestumist saab ennetada puugihammustusi vältides.

Puukborrelioosi registreeritakse aasta ringi. Talvel registreeritud juhtudel on  inimene pöördunud arsti poole haiguse tüsistuste, kõrvalnähtude või jääknähtudega.

Puukborrelioosi ravitakse antibiootikumidega. Pärast puukborrelioosi läbipõdemist ei teki immuunsust ning inimene võib uuesti nakatuda.