Foto: PantherMedia/Scanpix
Treenimine
10. aprill 2019, 17:31

Jõutreening võib vähendada soolevähi riski 25%

Jõutõstmine on igati kasulik treening – see tugevdab südant ja luustikku, ning kasvatab lihaseid. Peale selle selgub uuest uuringust, et jõusaalis kangide tõstmine aitab vähendada ka vähiriski, vahendab MensHealth.

Värske uuring, mis avaldati ajakirjas Medicine & Science in Sport & Exercise, osutab, et jõutõstmine võib olla eriti kasulik soolevähi ennetamisel. Ameerika Ühendriikides on soolevähk erinevate kasvajate seas teiseks surmapõhjuseks meeste ja naiste seas.

Uues projektis kasutati andmeid Riikliku vähiinstituudi (NIH) ja Ameerika pensionäride ühenduse (AARP) dieedi ja terviseuuringust, et mõista, kuidas jõutreening mõjutab riski kümnele enamlevinud vähitüübile. NIH-AARP uuringus sisaldus põhjalikke terviseandmeid 560 000 eaka kohta, vanusevahemikus 50-71 eluaastat. 

Uuest uuringust selgus, et jõutreening vähendabki soolevähi riski – neil, kes sellega tegelesid, oli risk haigestuda 25% madalam. Oli ka märgata, et jõuharjutustel oli kaitseefekt neeruvähi vastu. Põhjus võib peituda selles, et jõudu arendav treening aitab kaasa glükoosi homöostaasile – s.t tasakaalustab insuliini ja glükagooni, et säilitada veresuhkru taset. See on oluline, sest kõrge veresuhkur on seotud soolevähi riskiga.