Superpuugiks kutsutud hyalomma-puugil on värvilised jalad ja ta liigub nobedalt.Foto: Vida Press
Uudised
24. aprill 2019, 12:19

TEADLASED HIIGELSUURTEST SUPERPUUKIDEST: peab väga vedama, et neid kohata (2)

Märtsis puhkes põhjanaabrite juures puugipaanika, kui teatati, et superpuuk ehk hyalomma on jõudnud ka Soome. Hiigelpuugid võivad verd imedes paisuda koguni kolme sentimeetri suuruseks ja levitada rasket haigust. 

Teadaolevalt on meie põhjanaabrite juurest leitud kokku üheksa sellist puuki, ka Rootsis on teda kohatud, kirjutab Yle uudisteportaal. Hyalomma-puugid levivad tavapäraselt soojemates paikades  –  Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Euroopas.

Superpuukide saabumine Soome ei üllatanud asjatundjaid, neid kohati ka eelmisel aastal. Maailmas on kümneid tuhandeid puugiliike ja linnud toovad uusi liike ka Soome. Soome teadlased ei pea õigeks, et ajakirjandus hirmutas inimesi superpuukidega, sest võimalus neid kohata on väga väike. Asjatundjate arvates on puukidest kirjutatud viimasel ajal liiga negatiivselt.

Soomes kohatud hiigelpuugid on ka teadlastele üsna võõrad. Need on suuremad kui kodumaised puugid, neil on värvilised jalad ja nad liiguvad kiiremini kui meie tavalised puugid, kes varitsevad rohukõrrel.

Aga veri meeldib ka hyalomma-puukidele ehk selles mõttes on nad  samasugused kui kodumaised puugid.

Uurijad rahustavad inimesi – põhjamaa pakaselisi talvi ei ela superpuugid üle. Superpuuk on ikkagi juhuslik suvekülaline ja peab väga vedama, et teda kohata. 

Kliima soojenedes võib olukord muidugi muutuda. Ja teoreetiliselt on võimalik, et superpuuk elab talve üle mõnes hoones.