KURATLIK PLAAN: Neurokirurg Robert J. White tahab Craig Vetovitzi elu päästmiseks siirata tema pea teise keha külge.Foto: Repro
Maailm
4. september 2000, 23:00

USA neurokirurg valmistub inimese pead siirdama

Ameerika neurokirurg Robert J. White (75) šokeerib viimastel nädalatel maailma kuratliku plaaniga siirata halvatud Craig Vetovitzi (49) pea teisele kehale.

USAs Ohio osariigis Medinas elav Craig Vetovitz murdis 19aastaselt Harley Davidsoni mootorrattal kurvist väljasõidul kaela. Sellest ajast on tema alakeha halvatud. Tahtejõuline noormees ei ole aga alla andnud ning temast on saanud edukas keemiainsener.

Paraku on Craig Vetovitzi tervis viimastel kuudel oluliselt halvenenud ja neurokirurg Robert J. White’i arvates suudaks tema elu päästa vaid pea siirdamine teisele kehale. Surma ees hirmu tundev Vetovitz on dr. White plaaniga nõustunud.

Robert J. White on viimastel nädalatel oma siirdamisplaani tutvustanud Saksamaal. Läinud kolmapäeval diskuteeris ta Dresdenis Saksa hügieenimuuseumis kahe ja poole saja kuulaja ees Bonni neurofüsioloog Detlef B. Linkega.

Ajaleht Die Welt kirjutas sel puhul, et Robert J. White ei ole doktor Frankenstein. Tegemist on tagasihoidliku, kuid šarmantse vanahärraga, kes ahvide peal on pea siirdamist edukalt katsetanud. Väärib tähelepanu, et dr. White on kümne lapse isa.

“Siirdamismeditsiin on alles 50aastane,” ütleb dr. White. “Kes teab, mis kõik meid 50 järgmise aasta jooksul ees ootab.”

Inimkond on neeru- ja südamesiirdamisega harjunud, pea siirdamine elu päästmise nimel tekitab esialgu aga hirmu.

Dr. White on seisukohal, et surmaga silmitsi olevad inimesed on valmis kõigeks, ka pea siirdamiseks, et ellu jääda.

Eetilisi ja moraalseid probleeme Robert J. White sellega seoses ei näe. Tema sõnul jääb inimene ka pärast uue keha saamist ikkagi iseendaks, sest inimese olemuse määrab aju, mitte keha. Sellest lähtudes oleks pea siirdamise asemel õigem rääkida keha siirdamisest pea külge.

Vahevariant – pea siirdamine ahvi kere külge

Berliini tabloidleht BZ kirjutas 19. augustil, et dr. White teeb maailma esimese peasiirdamisoperatsiooni kuue nädala pärast. 26. augustil väitis BZ, et sobiva doonorkeha puudumisel võidakse Craig Vetovitzi pea ajutiselt siirata ahvi kehale. BZ kirjutas White´ile viidates, et mitmele doonormaksa oodanud inimesele siirati ajutiselt seamaks. Seetõttu ei näe White ka ajutises inimpea ühendamises ahvi kehaga midagi eriskummalist.

Lähinädalad peavad näitama, mis dr. White’i plaanidest realiseerub. Die Welt kirjutas läinud kolmapäeval, et esialgu pole tal operatsiooniks raha, 6,4-9,6 miljonit krooni. Bonni professor Detlef B. Linke arvab dr. White’i plaani kohta: “Meditsiiniliselt ei ole asi problemaatiline. Ma usun, et see võib funktsioneerida.”

Tegelikult on Robert J. White juba teist aastat pensionil, kuid pea siirdamiseks pöördub ta kindlasti operatsioonisaali tagasi.

Võimaliku operatsioonikohana on viidatud ühele Kiievi kliinikule. Dr. White’i sõnul töötavad seal väljapaistvad neurokirurgid. Veel peab doktor oluliseks asjaolu, et Ukrainas on ajakirjandus seni üldiselt kontrolli all.

70ndatel eksperimenteeriti ahvidega

Ahvidega eksperimenteeris dr. White 70ndatel aastatel. Tookord kestis operatsioon 16 tundi ning pärast uue keha saamist tuli ahv narkoosist välja, avas silmad ja võttis toitu. Paraku jäi ahv pärast uue keha saamist halvatuks, sest läbilõigatud seljaaju ei suudetud ühendada. Ka Craig Vetovitz (täpsemalt tema pea) jääb pärast uue keha saamist endiselt halvatuks.

Saksa päevaleht Die Welt arvab: “Kui tulevikus õnnestub seljaaju läbi lõigatud närvid ühendada, siis saab peasiirdamine hoopis uue dimensiooni.Vähihaiged saavad võimaluse asendada oma haige keha tervega, maksmata seejuures elu eest edaspidi halvatuks jäämisega.”