Käepigistus peab olema parajalt tugev.Foto: Pixabay
Hea nõu
22. mai 2019, 14:46

ÄRA OLE LÖDINÄPP! Mida käepigistus sinu kohta ütleb?

Käepigistus ütleb inimese kohta väga palju: kes oled inimesena ning kui palju sind saab usaldada. Inimsuhtlus koosneb 20% verbaalsest ning 80% mitteverbaalsest kommunikatsioonist. See võib kõlada hullumeelselt, ent just käepigistus võib kujundada teisele inimesele sinu kohta püsiva arvamuse. Eksperdid on kirjeldanud portaalile Askmen viit erinevat käepigistust ning millise mulje need jätavad.

Tugev

Tugev ning kindel käepigistus on see stiil, mille poole peaks pürgima igaüks, kes endast ja teistest lugu peab. Tugev käepigistus näitab enesekindlust ning dominantsust. Siiski ei tohi sellega üle pingutada. Liiga tugev pigistus võib kaasa tuua hoopis negatiivse efekti – see näitab, et sa üritad midagi üle kompenseerida. Kindel käepigistus on okei, kuid teise inimese kämbla pudruks pigistamine seda ei ole.

Nõrk

Nõrk käepigistus jätab adressaadile sinust halva mulje. N-ö „surnud kala“ haare saadab teisele inimesele signaali, et oled ebakindel ning kogenematu isik. Seda sa ju ometigi ei taha. Tööalaste kohtumiste puhul annab lödi käepigistus vastasele vestluse üle kontrolli ning enesekindluse. Ei maksa aga muretseda, tugevamat käepigistust on võimalik õppida. Harjuta seda ning peagi tuleb see sul iseenesest välja.

Silmakontakt ning naeratus aitavad käepigistusele kaasa. Foto: Pixabay

Keeramine

Kui su taktika on kätt keerata või väänata, on see teisele inimesele ebamugav ning näitab sinu agressiivsust. Uue tutvumise puhul on see üks halvimaid asju. Kui sa keerad oma käe teise omast üle, näitab see seda, et oled kergemini mõjutatav ning ei soovi kontrolli võtta. Vastupidine olukord näitab kontrolli. Siiski peaks professionaalne käepigistus olema lihtne: kindel haare ning liigutus vaid üles-alla, mitte kõrvale.

Liiga pikk

Ka pikk käepigistus näitab agressiivsust, eriti kui see on tugev. Nõrk, kuid pikk haare kujutab ebakindlust või närvilisust. Soovitatav pikkus on kolm raputust. Rohkem aega võttev haare võib teid mõlemaid lihtsalt ebamugavasse olukorda jätta. 

Väldid silmakontakti

Ainuüksi käepigistus ei defineeri täielikult inimest – seda teeb haarde, näoilme ning silmakontakti kombinatsioon. Kerge käepigistus koos õrna irve ning silmakontaktiga näitab haletsust. Lõtv haare koos kiirelt kõrvalepööratud silmavaatega kujutab aga ebakindlust. Seega, sarnase pigistuse puhul näitas esimene variant ülbust, teine nõrkust. Alati on soovituslik vaadata käepigistuse ajal teisele inimesele silma. Pole paremat varianti, kui tugev pigistus, kerge naeratus ning kindel silmakontakt.