Kohv ei pruugi tervisele nii kahjulik olla, nagu paljud väidavad.Foto: Pixabay
Keha
4. juuni 2019, 16:19

KOHVISÕPRU RÕÕMUSTAV UURING: kuni 25 tassi kohvi päevas ei kujuta südamele ohtu (7)

Kohviarmastajad, kes tarbivad kuni 25 tassi kohvi päevas võivad muretult hingata – uue uuringu kohaselt ei ole see nende südame tervisele kahjulik.

Mõned eelnevad uuringud on näidanud, et kohv jäigastab artereid, rõhub südant ning tõstab südameataki ja insuldi riski. Seetõttu on alati kaasa antud hoiatus vähem kohvi juua. Suurbritannias läbi viidud uuringus osales üle 8000 inimese, kelle abiga tehti kindlaks, et 5-25 tassi kohvi ei avalda veresoontele kahjulikku mõju. 

Londoni Kuninganna Mary ülikooli teadlased jagasid 8412 inimest uuringu jaoks kolme rühma. Esimesse kuulusid need, kes jõid alla ühe tassi kohvi päevas, teise rühma üks kuni kolm tassi tarbivad inimesed ning kolmandasse need, kes jõid rohkem kui kolm tassi päevas. Mõned isikud kolmandast grupist jõid igapäevaselt ühe päeva jooksul kuni 25 tassi kofeiini sisaldavat jooki. 

Foto: Pixabay

Eksperdid leidsid, et kohvist peaaegu täiesti hoiduvate inimeste ning äärmuslike kohvijoojate arterid ei erinenud. Ka 25 tassi tarbinud britid ei kannatanud arterite jäigastumise käes. Kõik katseisikud läbisid MRT südameröntgeni ning infrapunalainetega pulsilöökide analüüsi. Selgus, et testi tulemused said kinnitust – arvesse võeti muidugi isikute vanus, kaal ning suitsetamisharjumus. 

„Vaatamata kohvi ääretule populaarsusele maailmas, võivad erinevad aruanded takistada inimesi seda nautimast,“ väitis doktor Kenneth Fung. Ta tõdes, et nende uuring näitab, et kohvi pole veresoonte jaoks niivõrd halb, nagu räägitakse.

Uuringut, mida toetas Briti Südame Fond (BHF), esitleti Manchesteris 3-5. juunini toimuval Briti Kardiovaskulaarse Ühingu konverentsil.