Liigne liha- ja grilltoitude söömine ja rohke alkohol võivad kaasa tuua gaasid, kõrvetised, kõhuvalu ja muud seedetrakti vaevused.Foto: Vida Press
Hea nõu
8. juuni 2019, 13:00

SÖÖD NII, ET KÕHT ON KUMMIS? Need taimed ja vahendid leevendavad suviseid kõhuhädasid

Ilusad ilmad kutsuvad grillima ja valgeid õhtuid nautima. Kohe-kohe on saabumas aasta pikim päev, mille tähistamist planeeritakse pikalt ette. Südameapteegi proviisor Ave Niidu annab nõu, kuidas söömise-joomisega endale mitte liiga teha.

Grillipidudel ja jaanipäeval on ülesöömine ja  -joomine kerged tekkima. Liigne liha- ja grilltoitude söömine ja rohke alkohol võivad kaasa tuua mitmeid tervisehädasid. Kõige sagedasemad on ebameeldivus- ja raskustunne kõhus, iiveldus, gaasid, kõrvetised, kõhuvalu ja muud seedetrakti vaevused.

Probleeme ennetab teadlik toitumine: jälgi, et menüü sisaldaks piisavalt köögivilju ja rohelist salatit ning toiduportsjon poleks väga suur. Oluline on juua  vett, kuid alkoholiga olla tagasihoidlikum.

Samuti on oluline regulaarsus – söö vähem korraga, kuid tihedamini ning kindlasti ei tohiks vahelejäänud toidukordi kompenseerida järgnevaga. Liiga pikad pausid toidukordade vahel aeglustavad seedesüsteemi tööd, mis viib uute probleemideni.

Foto: Vida Press

Kergemate vaevuste korral saab abi taimedest

Kergemate seedevaevuste korral saab abi taimeteest. Seedimist soodustavad piparmünt, kummel, saialill, apteegitill, köömned.  Nendest taimedest võib eraldi teed teha või valmistada segu mitmest taimest.

Kes pole ise suur taimetark, leiab apteegist mitmeid valmis teesegusid, näiteks maotee või seedimistee. Toime avaldumiseks peab iga taimega järgima konkreetset valmistusjuhendit. Suveõhtud kipuvad Eestis jahedad olema, nii et miks mitte lõpetada grillipidu tassikese kasuliku teega!

Foto: Pexels

Lisaks raviteele on saadaval ka taimseid tilku ja tablette seedevaevuste leevendamiseks.

Mõru ibeerise, kikkaputke ja kummeli baasil tilgad aitavad hästi funktsionaalsete seedehäirete, nagu täiskõhutunde, kõhupuhituse, kõhuvalu ja iivelduse leevendamiseks.

Artišokk ja võilill aitavad toetada seedemahlade eritust ja seedimist ning aitavad säilitada normaalset maksafunktsiooni ning vähendavad kõhugaaside teket. Artišokk aitab toime tulla rasvarikka toidu seedimisega ja sobib hästi inimestele, kes kipuvad toidukogustega liialdama.

Foto: Pexels

Kui tõsisemad kõhumured vaevavad

Tõsisemate vaevuste korral loodusravist ei piisa ning tuleb minna apteeki spetsiifilisemaid preparaate otsima. Tõhusad vahendid seedimise parandamiseks on pankrease ensüümidel põhinevad ravimid.

Pankreas ehk kõhunääre toodab toitainete (süsivesikud, valgud, lipiidid) peensooles lagundamiseks vajalikke ensüüme ja hormoone. Liigsöömise korral võib juhtuda, et keha ei suuda vastavaid ensüüme piisavalt toota ning siis  juhul oleks hea organismi lisaks toetada.

Kui eelnevast pole kasu olnud ja on tekkinud kõhuvalu ja spasmid, on abiks drotaveriini tabletid. Kõrvetiste puhul on esmaseks abiks antatsiidid ehk maohapet neutraliseerivad kaltsiumi-, magneesiumi- ja alumiiniumisoolad, mis neutraliseerivad põletustunnet tekitavat maohapet.

Antatsiidid leevendavad küll vaevusi, aga ei kõrvalda kõrvetiste tekkepõhjusi. Seega sobivad need siis, kui kõrvetisi on harva. Tugevama toimega on maohappe teket vähendavad ja ülihappesust vähendavad prootonpumba inhibiitorid omeprasool, pantoprasool ja esomeprasool.

Inimesed, kellel on probleeme reflukshaigusega (maosisaldise tõus söögitorusse), saavad abi magneesiumalginaati ja kaaliumbikarbonaati sisaldavast preparaadist, mis tekitab mehhaanilise kaitsekile ja ei lase maosisaldisel tagasi söögitorusse valguda.

Foto: Pexels

Ei saa me läbi piimhappebakteriteta

Kõhuprobleemide korral ei saa üle ega ümber piimhappebakteritest. Need on meie organismi koostisosa ja tagavad normaalse soolestiku mikrofloora, mis . omakorda tagab korras ainevahetuse, reguleerib kõhugaaside teket soolestikus, kõhukinnisust ja -lahtisust ning on vajalik immuunsüsteemi toimimiseks.

Liigsed gaasid tekitavad enamasti täispuhutud tunde ja valu. Leevendust toovad piimhappebakterid ja simetikoon, millel on gaasimulle lõhustav toime. Esimene valik kõhupuhituse korral on probiootikumikuur. Neid on saadaval nii tablettide, kapslite, graanulite, närimistablettide ja tilkadena, nii et igaüks peaks leidma sobiva.

Alati tasub meeles pidada, et piknikule või grillima minnes tasub toidu ja joogiga piiri pidada. Süüa tuleb õiges järjekorras – kergemini seeditavad toidud (köögiviljad ja puuviljad) enne ja raskemini seeditavad toidud (liha, kala) pärast, et hiljem poleks kõhuhädasid.