Arstide halva käitumise taga on sageli kurnatus ülekoormusest. (Pilt on illustratiivne) Foto: Vida Press
Uudised
8. august 2019, 13:01

KURNATUD ARSTID KAOTAVAD NÄRVID. Patsient: „Arst ütles, et käi põrgusse.“ (25)

Karjumine, sõim, ebaviisakas käitumine – Yle uudisteportaal kirjutab, kuidas kurnatud arstid valavad patsientide peal oma viha välja. Soome arstide liidu arvates on halva käitumise üks põhjusi arstide ülekoormus.

Inimesed ootavad eriti mõistvat suhtumist just arstidelt. Lõuna-Karjala Eksote patsiendiesindaja  Tuomas Kumpula kurdab Yle uudisteportaalis, et viimasel ajal on temani jõudnud ebatavaliselt palju kaebusi arstide ebaviisaka käitumise kohta.

Patsiendid on kogenud vastuvõtul sõimu, karjumist ja viha. On olnud kaebusi, et arst on saatnud patsiendi keset vastuvõttu kabinetist välja või soovitanud põrgusse minna. Üks arst karjus telefonis lähedasele, et patsient pole veel suremas. Mõni patsient pole julgenud närvilisele arstile oma tervisemuredest rääkidagi.

Viimastel aastatel on Eksote patsiendiesindaja arvates halva käitumisega silma paistnud just arstid. Soome arstide liidu sõnul pole selliseid juhtumeid ette tulnud vaid Lõuna-Karjalas, vaid mujalgi Soomes. Halba käitumist ei saa kuidagi õigustada, kuid  arstide liidu arvates on halva käitumise taga sageli ülekoormus.

Liiga suure koormuse põhjus on arstide puudus või võtab arst ise vabatahtlikult lisatööd juurde. Liigne koormus aga tekitab unevõlga ja kurnatust, kuid selline inimene läheb kergesti endast välja ja kaotab närvid. 

Arstide liit leiab, et loomulikult ei pea arstile meeldima kõik patsiendid või nende omaksed, kuid kõiki tuleb kohelda professionaalselt ja sõbralikult. Samas on selge, et kui Soomes on 26 000 arsti, juhtub nende sekka igasuguseid inimesi. Arstide liidu sõnul on probleemid lahenenud enamasti vestlusega, mõni on vahetanud ka töökohta.

Patsiendiesindaja arvab, et temani jõudnud kaebused on vaid jäämäe tipp. Kasvanud on ka kaebuste hulk muu meditsiinipersonali peale. Selline areng on tema hinnangul murettekitav.

Lõuna-Karjala keskhaigla juhataja ei pea arstide halba käitumist suureks probleemiks: vastuvõtul käib kümneid tuhandeid inimesi ja teravaid konflikte tuleb ette harva.