Arvatakse, et üks-kaks küüslauguküünt päevas aitab viirustehooajal terve nahaga pääseda. Foto: Vida Press
Hea nõu
10. november 2019, 13:00

PELETA HAIGUSED EEMALE: tee ise küüslaugust tervisepomm! (5)

Ehkki kõige tervislikum on värske küüslauk, on abi ka marineeritud küüslaugust, kinnitab küüslaugurestorani Balthasar peakokk Sergei Trunov. Küüslaugust saab ise valmistada ka tervisepommi.

 „Näiteks võib küüslaugu köögikombainis ära purustada (mitte pressida!) ja õliga purki panna," soovitab Trunov.

"Kilo kooritud küüslaugu kohta tuleks võtta 100 grammi toiduõli ja ära segada. Siis küüslauk ei oksüdeeru ehk teisisõnu ei lähe siniseks. Ta ei lähe ka ilma õlita pahaks, aga välimus ei kutsu enam sööma. Küüslugu peale peab jääma umbes sentimeetrine õlikiht, et õhk ei pääseks küüslauguni.“ 

Purustatud küüslauk säilib külmikus kuu aega, aga iga kord küüslauku võttes tuleb jälgida, et selle peale jääks ühtlane õlikiht.    

Arvatakse, et üks-kaks küüslauguküünt päevas aitab viiruste hooajal terve nahaga pääseda. Aga kas abi on ka marineeritud küüslugust? „Kindlasti on, kuigi töötlemise käigus, olgu see siis marineerimine, keetmine või küpsetamine, kaotab küüslauk umbes 30% vitamiine jm,“ ütleb Sergei Trunov.

Küüslaugurestorani Balthasar peakokk Sergei Trunov. Foto: Erki Pärnaku

Selles, kas küüslauk on õli- või äädikamarinaadis, vahet pole, sest mõlemal juhul on seda enne purki panekut kuumutatud. Aga krõmpsum küüslauk on tervislikum kui pehme tösskas, sest viimast on kauem kuumutatud. 

 „Äädikamarinaadis küüslauk on nagu marineeritud kurk. Tal pole enam küüslaugule omast teravust, aga muud head omadused on alles,“ ütleb Trunov ja lisab, et kõige tervislikum on küüslauku süüa ikka värskena.