Vaktsiinid on bioloogilised ravimid.Foto: Vida Press
Uudised
9. detsember 2019, 18:30

INIMESI HIRMUTATAKSE MÜRGIGA: mida vaktsiinid tegelikult sisaldavad? (28)

Üks vaktsiinivastaste lemmikteemasid on inimeste hirmutamine vaktsiinides väidetavalt sisalduvate mürkidega. Terviseamet teeb juba traditsiooniliseks saanud avalduse: see on vale. Mida siis tegelikult vaktsiinid sisaldavad?

Vaktsiinid on bioloogilised ravimid. Vaktsiinide koostisse kuuluvad antigeenid, stabilisaatorid, adjuvandid, säilitusained, antibiootikumid ja tootmisprotsessi jääkained.

Antigeenid
Antigeenid on vaktsiini valmistamiseks valitud ja kahjutustamise eesmärgil töödeldud haigustekitajad või nende osad. Organismi immuunsüsteem käsitleb antigeeni kui „võõrkeha", mis tuleb kahjutuks teha . Sel eesmärgil käivitub immuunvastus.

Stabilisaatorid
Stabilisaatorid on keemilised ühendid, mida lisatakse vaktsiinile selle stabiilsuse ja säilimise tagamise eesmärgil Stabilisaator vähendab vaktsiini tundlikkust temperatuuri mõjule ning reguleerib selle happelisuse tasakaalu . Ilma stabilisaatorita võib vaktsiini koostisse kuuluv antigeen kaotada oma stabiilsuse ja näiteks nõrgestatud elusvaktsiini- viirus taastada oma nakatamisvõime ning bakteri-vaktsiin hüdrolüüsuda Stabiliseerivate ühenditena lisatakse vaktsiinidele MgCl2 MgSO4 laktoos-sorbitooli või sorbitool- želatiini.

Adjuvandid
Adjuvandid on keemilised ühendid, mida lisatakse vaktsiinile selle antigeense efektiivsuse ehk antikehade moodustamise stimuleerimise, immuunvastuse kiirendamise ja pikendamise eesmärgil. Sel eesmärgil lisatakse adjuvante eeskätt inaktiveeritud, allühik- ja sünteetilistele vaktsiinidele Adjuvante on mitusada, nende ühisomaduseks on immuunvastuse tugevdamine Enamkasutatud adjuvandid on alumiiniumisoolad Al(OH)3 ja Al2(PO4)3.

Adjuvante on vaktsiinidele lisatud nende loomise alguspäevadest alates Adjuvandid on ohutud ja efektiivsed vaktsiini koostisosad, mille kasutamise eesmärgid on järgmised:

  • suurendavad vaktsiini immunogeensust;
  • suurendavad vaktsiini-antigeeni võimalust kontakteeruda dendriitrakkudega;
  • kiirendavad immuunvastuse kujunemist;
  • indutseerivad limaskesta lokaalse immuunvastuse kujunemist;
  • pikendavad antikehade eluvõimet ja parandavad nende neutraliseerivaid omadusi;
  • käivitavad tsütotoksiliste T-rakkude talitluse;
  • parandavad immuunvastuse kujunemist vaktsineerimisele halvasti reageerivatel inimestel;
  • vähendavad immuunvastuse esilekutsumiseks vajaliku antigeeni ehk vaktsiini-viiruse või vaktsiini-bakteri hulka .

Adjuvantide kasutamine eeskätt inaktiveeritud vaktsiinides on vajalik nende immunogeensuse suurendamiseks.

Loe artikli täisteksti Terviseameti Facebooki-lehelt.