Foto: Vida Press
Keha
9. jaanuar 2020, 05:00

AITA KEHAL END TERVENDADA! Viis põhjust, miks tasub minna massaaži (1)

Pole teada, kes tegi esimese massaaži, kuid vaieldamatult on see iidne kunst. Paljud inimesed tunnevad end pärast massaaži hästi, aga kas see on ka tervislik?

Massaaž on teinud aegade jooksul pika arengu ja praegu ei vaadata massööri kui inimest, kes kalli raha eest keha mudib, vaid pigem kui terapeuti.

Massaaži tõlgendatakse kui keha kudede kätega töötlemist, et vähendada pingeid ja stressi, parandada heaolu ja tervist. See on väga lai selgitus, mille alla mahub kümneid ja kümneid massaažiliike, näiteks spordi- või Tai massaaž, lümfi- või aroomimassaaž jpm.

Igal massaažiliigil on eri eesmärgid ja lubadused. Arvatakse, et massaaž aitab kudedel taastuda ja selle kaudu saab keha end ise tervendada. On palju teooriaid, kuidas massaaž sellise sihini jõuab – arvatakse, et massaaž parandab vereringet, aitab kehast toksiine väljutada, vähendab stressi, parandab und ja ainevahetust ning tugevdab immuunsüsteemi. Kõige kirglikumad massaažisõbrad usuvad, et see võib parandada mis tahes kehaosa toimimist.

Foto: Pixabay

Ehkki massaaž on väga levinud, pole selle tõhususest tehtud väga palju teadusuuringuid. Põhjalikud uuringud on kallid ja aeganõudvad. Kõige rohkem kasutatakse massaažiteraapiat lihaspingete ja stressi vähendamiseks.

Aga selleks, et panna aeg massaaži kirja, pole vaja tingimata oodata teaduslikku tõestust selle tervislikkusest! Keha annab märku sisemistest või välistest häiretest stressi, valu või lihaspingega ning need vajavad leevendust.

Isegi kui teadlased ei suuda täpselt öelda, miks on massaaž kasulik, on sellega peaaegu võimatu ka palju kahju teha – kui teha seda õppinud massööri juures ja kontrollida regulaarselt tervist. Nii et kui sul on aega ja võimalusi, siis tasub minna massaaži!

Foto: Pixabay

5 põhjust minna massaaži

Vähendab stressi

Pikalt kestnud stress jätab jälje nii vaimsele kui füüsilisele tervisele. Massaaž aitab stressi vähendada ja leevendab ka stressist tekkinud häireid, näiteks pingepeavalu.

Parandab und

Massaaž võib aidata unetuse korral. Massaaž aitab paremini magada ka neil, kes kannatavad mingi valu, nt seljavalu käes.

Parandab vaimset tervist ja heaolu

Massaaž aitab leevendada stressi, ärevust ja depressiooni.

Vaigistab valu

Valu võib mõjutada inimese elukvaliteeti ja see pidurdab haigustest ja vigastustest paranemist. Massaaž leevendab selja- ja peavalu, karpaalkanali sündroomi jm.

Parandab liikuvust

Massaažist saavad kasu nii tippsportlased kui harrastajad. Massaaž aitab vähendada lihaspingeid, parandab sooritusvõimet ja aitab ennetada vigastusi.

Allikad: Harvard Medical Publication; amtamassage.org