Foto: Pixabay
Hea nõu
18. jaanuar 2020, 16:42

Lugu ilmus 2020. aasta jaanuaris ajakirjas Tiiu

ÜKS KÜSIMUS: miks ilmuvad silme ees sädemed? (4)

"Viimasel kuul on minu parema silmaga toimunud kolmel korral kummaline asi. Täiesti suvalistel hetkedel – vähemalt mina ei oska neis mingit seost näha – ilmuvad ühe silma ette hõljuvad heledad sädemed," kurdab ajakirja Tiiu lugeja.

"Need on justkui säraküünla sädemed, mis korrapäraselt umbes pool minutit lendlevad ja siis on kõik kadunud, nagu midagi poleks olnud. Mida see tähendab? Olen 46aastane, prille ma ei kanna ja seni pole mul silmadega probleeme olnud," kirjeldab lugeja.

Vastab Silmalaseri kliiniku silmaarst Aili Madissoon:

"Tõenäoliselt on taolised valgusefektid tingitud silma klaaskeha muutustest. Klaaskeha on silmamuna täitev veidike geeljas vedelik. Nooruses on klaaskeha tihedalt seotud silmapõhjaga. Aastatega klaaskeha muutub vedelamaks ja tõmbub kokku. Seetõttu tuleb ta väga sageli silmapõhja küljest lahti. Sellise irdumise ajal võimegi näha silma ees sädemeid, välke, mõnel juhul nagu ilutulestikku. Protsess võib kesta nädalaid, ka kuid.

Tavaliselt irdumises midagi ohtlikku ei ole, tihtipeale kaasneb sellega veel erineva kujuga hõljumite teke silma ette. Kui valgusefektid muutuvad intensiivsemaks, võiks igaks juhuks minna silmaarsti vastuvõtule, et silmapõhjad üle kontrollida.

Sädemete ja ka keerlevate-pöörlevate valgusefektide nägemine tekib ka veresoonte mirotsirkulatsiooni häire korral. Põhjuseks võib olla vererõhu kõikumine või veresoone spasm, kokkutõmme. Selline valgusefekt – halo – võib esineda näiteks enne migreenihoogu."