LIIKLUS SEISATI: Hiinas Wuhanis peatati täna hommikul kell 10 uue koroonaviiruse leviku vältimiseks rongi-, lennu- ja laevaliiklus. Pildil seisavad korrakaitsjad suletud raudteejaama ees. Foto: AP/Scanpix
Maailm
23. jaanuar 2020, 16:00

Avaldatud kell 13.15, uuendatud kell 16

VIDEO | SURNUID ON ÜHA ROHKEM: kuidas peatada Hiinas valla pääsenud ohtlik viirus? (50)

Hiinas on uus koroonaviiruse tüüp võtnud elu juba 18 inimeselt ning haigestunuid on ametlikel andmetel 629. Londonis asuva globaalse nakkushaiguste analüüsi keskuse hinnangul ületab tegelik haigestunute arv juba 4000 piiri. Viirushaiguse leviku tõkestamiseks astusid Hiina võimud äärmusliku sammu: neljapäeva hommikul suleti 11 miljoni elanikuga Wuhan ning südaööl tabab sama saatus ka seitsme miljoni elanikuga Huanggangi, miljoni elanikuga Ezhoud ja poole miljoni elanikuga Chibit.

Sisuliselt on Wuhani ja Huanggangi elanikud karantiinis. Neil on keelatud ilma eriloata linnast lahkuda. Liiklus seisab ning Wuhani tänavad olid pärast rongi-, lennu- ja laevaliikluse peatamist tühjad. 

Hiina pealinnast Pekingist tuli teade, et seal jäetakse ära kõik suuremad pidustused, mis on seotud algava rotiaastaga. 

Müstiline kopsuhaigus hakkas levima detsembri keskel Wuhanis. Haigus kandub üle inimeselt inimesele ning seda peamiselt hingamisteede kaudu. Eksperdid hoiatavad, et viirus võib muteeruda.  Hiina teadlaste arvates on viiruse algallikas mürkmaod või nahkhiired, keda müüdi Wuhani mereandide turul.

Mandri-Hiina kõrval on üksikud haigusjuhtumid diagnoositud veel Hongkongis, Macaus ja Taiwanis ning Jaapanis, Lõuna-Koreas, Tais ja USAs. Kolmapäeval paigutati ka Venemaal Peterburis haiglasse kaks meest (Venemaa ja Hiina kodanik), kes olid just saabunud Hiinast. Neljapäeval teatasid neid läbi vaadanud arstid, et koroonaviirus on õnneks välistatud.

Berliini Charité haigla viroloog Christian Drosten ütles intervjuus uudistesaatele Tagesschau, et Hiinast Wuhanist valla pääsenud koroonaviirus 2019-nCoV on ägeda respiratoorse sündroomi (SARS) uus tüüp. SARSi pandeemia puhkes 2002. aastal samuti Hiinas ning üheksa kuu jooksul haigestus umbes 30 riigis üle 8000 inimese, kelles 774 surid.

Drosten ei välista, et ka nüüd võib puhkeda pandeemia ehk riikide- ja kontinentidevaheliselt leviv haiguspuhang, mille suunda pole võimalik ette arvata. Olukorra muudab keerulisemaks asjaolu, et vaktsiin uue koroonaviiruse vastu puudub ning selle väljatöötamiseks kulub ravimifirmadel vähemalt üks aasta. 

Genfis eile koos istunud Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) erikomisjon ei liigitanud veel Hiina viiruspuhangut rahvusvaheliseks terviseohuks, kuid arutelu jätkub täna.