Päeval on lutikas peidus, aga öösel tuleb verd imema.Foto: Vida Press
Uudised
10. veebruar 2020, 13:30

PÕHJANAABRID ON MURES: lutikate levik on plahvatuslikult kasvanud (42)

Viimastel aastatel on Soomes hakanud plahvatuslikult levima lutikad, kirjutab Helsingin Sanomat. Vereimeja võib koju saabuda näiteks reisikottide ja kasutatud mööbliga. 

Kui aastal 2007 tuli lutikatõrjet teha Soomes vaid üksikutel kordadel, siis näiteks ülemöödunud aastal aastal tegid kahjuritõrjeettevõtted Soome kodudes tõrjet 12 000–14 000 korral. Kuna ühes kohas tehakse tavaliselt tõrjet 2–6 korda, siis hinnanguliselt oli lutikamure 4000–8000 kodus.

Verd imevate putukate levik on läinud mõnes korrusmajas juba nii kaugele, et majaühistud on tellinud alused, kuhu elanikud saavad viia oma voodeid, kust nad pole lutikatest lahti saanud. Samas on mõned inimesed tassinud äraviimist ootava mööbli hoopis oma koju.

Soome turvalisus- ja kemikaaliamet Tukes hoiatas möödunud nädalal, et lutikad võivad muu hulgas levida ka kasutatud mööbli kaudu.Tukesi hinnangul on taaskasutus küll tore asi, kuid vana mööblit soetades tasub veenduda, et seal poleks kutsumata külalisi kaasas. Antakse ka soovitusi, kuidas tunda ära mööbel, kus võib olla lutikaid - nende olemasolu reedavad mustad täpikesed. 

Lutikad võivad pesitseda madratsi vahel, kust neid on raske hävitada. Öösiti aga tulevad nad verd imema.

Arvatakse, et lutikaprobleem on tekkinud taas rände ja kasvanud reisimisega. Lutikaid on rohkem ka teistes lääneriikides.

Lutikate vastu oli kunagi väga tõhus mürk DDT, mille kasutamine keelati 1970ndatel aastatel. Kuid veel 10 aastat tagasi sai lutikatest üsna kergesti lahti tänapäevaste tõrjevahenditega. Kuid vereimejad on nendega kohanenud ja suudavad neile tugevalt vastu panna. Tõrjeaineid tuleb kasutada palju sagedamini ja need ei pruugi lutikaid tappa. Seetõttu on nüüd arendatud ka uusi meetodeid.

Spetsialistid arvavad, et osa lutikatest tuuakse Soome reisikottide ja tekstiilidega. Kuid ilmselt on juba olemas ka n-ö oma kodumaised lutikad ja vereimejaid ei tooda vaid välismaalt.

Kui ostad kasutatud mööblit või riideid, siis: 

  • enne ostmist uuri, kas mööblil pole märke lutikatest,
  • töötle kasutatud mööblit kuuma või külmaga, kui see on võimalik,
  • pese kasutatud riided vähemalt 60kraadise veega.