Foto: Vida Press
Hea nõu
18. veebruar 2020, 07:00

VIDEO | ARST ÕPETAB: hoidu kuiva nahaga nendest vigadest, mis teevad asja hoopis hullemaks!

„Kuiv nahk on väga-väga sage probleem," tõdeb dermatoveneroloogia resident Bret Kaldvee videos. Ja mida vanemaks me saame, seda sagedasemaks see probleem muutub.

Uuringud on näidanud, et iga inimene, kes on üle 60, puutub suuremal või väiksemal määral kokku kuiva naha murega.

Kuiv nahk võib ketendada ja tolmata, raskemal juhul võivad tekkida nahale isegi praod. Kui nahk on väga pikalt hooldamata ja lisandub mõni väline ärritaja, võib tekkida dermatiit, hoiatab dr Kaldvee. Dermatiit on nahapõletik, mis väljendub sügelemise, punetuse ja ketendusega. Kuiv nahk on vastuvõtlikum ka bakterite põhjustatud nakkustele. Arsti juurest otsivad inimesed sageli abi naha sügelusega.

On palju nippe, mida inimene saab naha kuivuse leevendamiskes ise ära teha. Näiteks soovitab dr Kaldvee asendada pikad kuumad vannis mõnulemised pigem lühikeste käikudega leige veega duši alla.

Vannis käies soovitab doktor kasutada apteegis müüdavaid vanniõlisid, duši all võiks eelistada dušikreeme või -õlisid. Seepe ei soovita dr Kaldvee kasutada  – see kuivatab nahka veelgi ja vähendab selle vastupanuvõimet.

Ka kuivatamisel on oma nipid. "Nahka peaks kuivatama väga õrnalt, " paneb dr Kaldvee südamele. "See tuleb puhta pehme rätikuga tupsutada kuivaks. Kui nahk sügeleb, armastavad paljud patsiendid tugevaid karedaid rätikuid. See on vale." Alguses võib kareda rätikuga hõõrumine sügelust vähendada, kuid pikemas plaanis see hoopis soodustab sügelust ja tekib nõiaring.

Rohkem kuiva naha eest hoolitsemise nippe vaata videost!