"Kindlasti on löögist vastu emakest Maad kogu organism saanud korraliku põrutuse," arvab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
20. veebruar 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks põlved valutavad? (4)

"Kaheksa aastat tagasi, kui töötasin veel ehitajana, kukkusin kolmandalt korruselt, tulemusena lülisambas kaks diski puru, tollal see viga parandati operatsiooniga, aga nüüd on hakanud põlved valutama. Kas on see samuti selle kukkumisega seotud?"

On ja ei ole. Lülidevaheliste diskide purunemine on küll sellise trauma puhul üsna kerge vigastus, tavaliselt lõppeb asi tõsiste luumurdudega. Kindlasti on löögist vastu emakest maad kogu organism saanud korraliku põrutuse, kõik liigesed kaasa arvatud. Ilmselt liigesepindade vigastused ei olnud suured ja esialgu tunda ei andnud, seda enam, et oli muret tähtsamate probleemidega.

Aga et põlveliigestes kõhrede kulumine on ehitusmeestel üsna loomulik asi, siis pole välistatud, et see aastatetagune trauma on asja kiirendanud. Täpsemalt tuleb muidugi uurida, mis seisus need põlved on ja mis nendega annab teha, aga kindel see, et koormust põlveliigestele tuleb vähendada.

Mis tähendab kas mõne kergema töö leidmist või pensionile jäämist. Parem õigel ajal ja enam-vähem kõlbulike liigestega oma elu ümber korraldada, kui hambad ristis rügada kuni invaliidsuseni välja.