Moemajad ja elektroonikapoed pole seni koroonaviiruse mõjusid tunda saanud.Foto: Kollaaž (Albert Truuväärt, Reigo Teervalt)
Eesti uudised
20. veebruar 2020, 12:04

Peavalud tulekul? Koroonaviiruse jätkuv levik võib sassi lüüa Eesti moebrändide ja elektroonika müüjate töö  (28)

Moebrändide maja Baltika Grupp ja koduelektroonika müüa Euronics turundusjuhid ütlevad, et praeguse hetkeni pole nende igapäevategemisi mõjutanud Hiina koroonaviirus. Seevastu näib ebaselge, mis hakkab saama lähitulevikus, kui viirust ei saada kontrolli alla.

„Baltika vaates saame öelda, et hetkel meil muretsemiseks põhjust ei ole,“ kostab koroonaviiruse mõjudele Montoni kollektsioonijuh Kaie Kaas-Ojavere. Tema selgitustel on Baltika kevad-suvistes kollektsioonides Hiina toodangu osakaal väga väike ning need, mis kollektsioonidesse võeti, on tellitud enne viiruse levima hakkamist.

„Küll aga on meile oluline, et olukord Hiinas stabiliseeruks sügis-talve toodangu kontekstis. Hiina on spetsialiseerunud ja väga tugev just üleriiete (jopede) ning aksessuaaride tootmises,“ lisas Kaas-Ojavere. „Oleme täheldanud mõningaid hilinemisi mudeliarenduses ja näidiste valmimises, aga talve tellimuste esitamiseni on veel aega. Kui selleks ajaks saadakse viirus kontrolli alla ning inimesed saavad tehastesse tööle naasta, siis probleeme varustatuses ei teki.“

Kuigi Eesti ja Hiina kaubaartiklites kuulub esikohal elektroonikale, pole sarnaselt moemajadele igapäeva rütm muutunud kodutehnikat müüvas Euronicsis. „Kindlasti on Euronicsi tugevuseks Eestis asuv logistikakeskus, mis võimaldab meil kauba mahtusid paindlikumalt planeerida. Samas oleme arvestanud sellega, et mõjud võivad meieni jõuda märtsis või aprillis,“ ütles Euronicsi turundusdirektor Kristjan Terase. „Kui viiruse levik suudetakse kontrolli alla saada, siis võib see tähendada häireid kauba importimisel kahe kuu ulatuses. Juhul, kui viirust kontrolli alla ei saada, pikeneb see periood märgatavalt.“

Terase lisas, et vajamineva tehnika soetamisega ei tasu liialt viivitada, sest kui tekivad tarneraskused, võib see tähendada ajutiselt kauba defitsiiti. „Oluline on meeles pidada, et ka Euroopas asuvaid koostetehaseid mõjutab Hiinas leviv viirus, kuna suur osa kodumasinate valmistamiseks kasutatavaid komponente imporditakse just Aasiast,“ selgitas ta.